Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Caremaspelet uppskattas på Gävles äldreboende

Caremaspelet spelas även på Caremas två äldreboenden i Gävle. Det ska vara ett pedagogiskt hjälpmedel till personalen och upplevelsen av spelet är positiv.

Annons

– Jag tycker att det är bra, för det lyfter fram etiska frågor, säger Ewa Jernberg, huvudskyddsombud på Sjätte Tvärgatans äldreboende.

Dagens Nyheter avslöjade på torsdagen att det hårt kritiserade vårdföretaget Carema har ett spel som de anställda får spela. Det så kallade Caremaspelet består av ett antal ”inställningskort” som personalen ska ta ställning till och diskutera i grupp. Några exempel på påståenden ser du här intill. Spelet kritiseras i tidningen av tidigare anställda för att vara inriktat på besparingar och skapa rädsla och indoktrinering.

Caremaspelet kom för ungefär ett år sedan och används på båda Caremas äldreboenden i Gävle, Stigslund och Sjätte Tvärgatan. Men upplevelsen bland dem Arbetarbladet pratat med i Gävle är positiv.

– Vi tar ut de frågor som är relevanta för oss och använder spelet för att få igång diskussioner om kvalitet och förbättringsområden. Det har lett till bättre samarbete i gruppen och att vi pratar med varandra i ställer för om varandra, säger Bo Österholm, verksamhetschef i Stigslund.

– Spelet är jättebra och skulle säkert kunna användas på många arbetsplatser. Jag tycker att det här visar att mediernas granskning av Carema börjar bli befängd, säger Lena Lernberg, verksamhetschef på Sjätte Tvärgatan.

– En del av frågorna kanske är lite konstigt formulerade så att man inte riktigt förstår. Men vi svarar efter vad vi tycker och har rätt att tycka vad vi vill, säger Ewa Jernberg, undersköterska och huvudskyddsombud på Sjätte Tvärgatan.

Ombuden på Kommunals expedition i Gävle har inte hört talas om Caremaspelet och säger att de skulle veta om det var så att de anställda kände olust över spelet.

Kommunals riksordförande Annelie Nordström har stött på Caremaspelet när hon träffat medlemmar ute på arbetsplatserna.

– De tycker att det är pinsamt att fippla med ett sådant här spel på sina planeringsdagar. Det upplevs som en slags indoktrinering, en sektkänsla, säger hon till TT.

Mer läsning

Annons