Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carlgren satte stopp för Bladhs tomtutvidgning

Gävles lagman Karl-Axel Bladh tog strid ända upp till regeringen – men förlorade. Han får inte utöka sommarstugetomten på Ön i Hedesunda med 30 meter.

– Jag tycker nog att regeringen silar mygg, säger Bladh.

Annons

Karl-Axel Bladh är domare och chef för Gävle tingsrätt och van att döma i andras rättstvister. Nu hamnade han själv i en situation där han som privatperson fick överklaga myndighetsbeslut ända upp till regeringen. För några veckor sedan kom beslutet, undertecknat av miljöminister Andreas Carlgren.

Stugan på det smala näset Ön som går ut i Hedesundafjärden byggdes av Karl-Axel Bladhs hustru Elisabeths föräldrar 1947. Området är både strandskyddat och klassat som ett område av riksintresse för naturvård, kultur och friluftsliv.

 

arrendetomten på 1300 kvadratmeter på 1970-talet. Förra året ville de utöka tomten lite, och köpte då 1 000 kvadratmeter till av skogsbolaget som äger området. De ville dels ha lite längre avstånd till eventuell ny bebyggelse i området, som de hört rykten om, och dels utrymme för en ny avloppstank.

– Vår tomtgräns går bara fem meter från sovrumsfönstret och vi ville ha lite mer plats runt huset, säger Bladh.

Men både Gävle kommun och länsstyrelsen, dit Bladhs överklagade, ansåg att det var ett för stort intrång i allemansrätten i det dubbelt skyddade området.

– Jag blev förvånad. Det är minst 300 meter till närmaste hus. Att vi flyttar tomtgränsen 30 meter är en marginell inskränkning i allemansrätten, om det ens är någon, säger Bladh.

I skrivelsen till länsstyrelse och regering har han påpekat att den hemfridszon som anses finnas närmast ett hus redan i praktiken har utsläckt allemansrätten på det område de köpt.

– Dessutom finns det ju gott om plats kvar och allmänhetens friluftsliv i området skulle i praktiken inte påverkas alls, säger Bladh.

 

det allmänna intresset att skydda allemansrätten i det här fallet inte är så starkt att det motiverar det intrång i avtalsfriheten mellan markägare och den fria äganderätten, som länsstyrelsens beslut innebär.

Bladh säger att han har övervägt att överklaga regeringens beslut till Europadomstolen, men beslutat sig för att avstå.

– Jag vill ju inte se ut som nån sorts rättshaverist, säger han med ett skratt.

Dessutom konstaterar han att regeringens nej till deras lilla utvidgning av tomten i praktiken måste betyda att det aldrig kan bli fråga om någon ny bebyggelse i området.

– Och det är vi ju nöjda med, säger Karl-Axel Bladh.

Mer läsning

Annons