Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cecilia Wikström vill stoppa sexhandeln

/
  • Hoppas på kryss. Cecilia Wikström är nummer tre på Folkpartiets valsedel till EU-parlamentet. Hon brinner för yttrandefrihet, kvinnors rättigheter och stärkt polissamarbete för att motverka sexhandel.

Cecilia Wikström (FP) är en av fem riksdagsledamöter som lyckades ta sig in med kryss i valet 2006.
Nu hoppas hon på att göra det samma i EU-valet, men allra helst att Folkpartiet kniper tre platser i stället för de två som de har nu.

Annons

Cecilia Wikström ser riksdagens ja till FRA-lagen som sitt största politiska misslyckande. Hon är präst, inkryssad i riksdagen av väljare i Uppsala län, har varit engagerad i Samfundet Sverige-Israel och är mamma till Folkpartiets omdebatterade litteraturkanon.Nu vill hon till EU-parlamentet. Men det blir på håret. Folkpartiet har bara två mandat i dag. Över Cecilia Wikström på listan finns Marit Paulsen och sittande parlamentarikern Olle Schmidt.

– Den största humanitära katastrofen som pågår i Europa. Minst en halv miljon kvinnor köps och säljs som köttstycken i Europa. Det är vår tids slavhandel. Det är viktigt att Lissabonfördraget genomförs så att vi kan stärka det polisiära samarbetet och arbeta mer effektivt med detta.

– Jobba opinionsbildande, identifiera andra ledamöter som är lika besjälade av frågan som jag, även över partigränserna. En enskild individ kan göra skillnad. Vår första parlamentariker motionerade ensam om att de länder som ville förhandla om medlemsskap först skulle avskaffa dödsstraff. Vad tror du hände?

– Om inte du gör det så gör någon annan det, kanske någon du inte gillar som tar möjligheten att påverka. Vi ser till exempel hur många främlingsfientliga partier knackar på dörren.

Mer läsning

Annons