Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrala Gävle ska göras om – så här blir det

/
  • Såhär är det tänkt att Å-rummet ska se ut.

Centrumplanen sattes på paus i slutet av förra året.
Nu återupptas den igen – men i reviderad form och med annan prioriteringsordning.
Först ut blir Centrumhållplatsen och Å-rummet längs Norra Strandgatan att ordningsställas.

Annons

LÄS OCKSÅ: Nu ska centrumplanen tas upp igen

Arbetarbladet kunde i början av förra året berätta om förslaget från Karavan landskapsarkitekter som vunnit kommunens tävling om att få göra om centrala Gävle.

Bidraget "Där vägar korsas" innehöll dels en plan för hur Å-rummet längs Norra strandgatan skulle göras om. Den innehöll även förslag på hur bland annat Slottstorget och Rådhustorget skulle kunna se ut i framtiden.

Efter att kommunfullmäktige i måndags röstade för att Centrumplanen skulle tas upp igen blev det en plan med revideringar som nu genomförs. Vi har tidigare berättat om att Alliansen först stoppade centrumplanen i november – för att under måndagens kommunfullmäktigemöte rösta för att delar av den ska återupptas igen. Socialdemokraten Daniel Olsson beskriver uppehållet i arbetet som förödande för Gävles stadsutveckling.

– Jag blev därför väldigt glad och lättad när man märkte att man backade. Men det är anmärkningsvärt att backa från egen budget bara fyra månader efter maktövertagandet, sa han under fullmäktigemötet.

LÄS OCKSÅ: Alliansen kovänder: Vi har aldrig varit emot centrumplanen

Först ut bli Centrumhållplatsen där Gävles bussnav ska få nya trottoarer, väderskydd och belysning. Här har kommunen även fått satsningen finansierad till 50 procent med statliga medel.

Tanken är att de här förändringarna ska göras redan i år. Men i den här etappen kommer inga av de tidigare förslagna förändringarna av Rådhustorget att göras.

Ett större projekt som planerar att påbörjas nästa är det så kallade Å-rummet. Där ska bland annat en strandpromenad med cykelbana och trädplanteringar anläggas.

Utanför Elite Grand Hotel är tanken att det ska finnas en nedsänkt terrass invid ån. På andra håll ska det finnas bryggor där man kan förtöja båtar.

När det gäller resten av de planerade områdena inom ramen för centrumplanen beslutade kommunfullmäktige att en bred diskussion med samråd skulle genomföras.

LÄS OCKSÅ: Nu avgörs striden om centrum i Gävle

Mer läsning