Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CH-branden: Detta har hänt

Annons

natten till 17 maj 2005 gick brandlarmet på hotellet CH i Gävle. Brandbomber hade kastats in på CH:s sommardisko som hade ingång från Ruddammsgatan. Elden spreds snabbt i huset.
I allra sista stund lyckades polis och räddningstjänst evakuera de 141 hotellgästerna. Fyra personer fördes till sjukhus med lättare rökskador men ingen skadades allvarligt.

innan hade ett likadant attentat misslyckats.
När branden fick fäste nästa natt kom samma brandbefäl dit och han visste då hur snabbt röken kunde spridas i huset. Därför beordrade han att hela hotellet, även rummen i andra änden av kvarteret, skulle utrymmas omedelbart. Det kan ha räddat liv.
Ändå var det flera hotellgäster, och en polis, som var nära att bli kvar när lokalerna rökfylldes.

flera dagar innan branden var släckt.
Hela kvarteret brann ned.
Ett tag var också husen i närheten i fara. Ett 20-tal personer i den intilliggande bostadsrättsföreningen evakuerades.


efter branden anhölls en 20-åring som misstänkt. Men han släpptes efter några timmar. Han är inte misstänkt i dag.

våren 2005 har Torbjörn Säfström och hans kollega i spaningsledningen, Lennart Styrman, hållit fast vid att det finns intressanta spår som kan leda fram till en lösning.
Ett av spåren har varit kopplingen till attentatet som skedde på sensommaren 2005 mot Gamla Grand, dit sommardiskot flyttade efter CH-branden.
”Man kan inte utesluta att det finns ett samband både mellan CH och Gamla Grand och andra saker som hände i restaurangbranschen den här tiden”, sa Lennart Styrman i en intervju i Arbetarbladet våren 2008.

CH-branden var det någon som sprängde entrédörren till krogen Söderbacken på Södra Kungsgatan.
Också då utredde polisen motsättningar i krogbranschen som tänkbara motiv.
Torbjörn Säfström vill inte göra några sådana kopplingar.
– Vi har inga uppgifter i den delen i dag. Nu jobbar vi med det som hände 16 och 17 maj, framförallt 17 maj eftersom det är den branden som mannen är delgiven misstanke om, säger han.Mer läsning

Annons