Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chef fick påstötning om skjutningen på Öster

/

Förre länskrimchefen, Bo Sköld, ska under förra året ha fått mejl om den vilande skandalutredningen – utan att väcka den till liv.
– Jag får tusentals mejl och kan inte gå in och styra i varje enskilt ärende, säger han.

Annons

Under onsdagen satt Bo Sköld, chef för Gävleborgpolisens utredningssektion, tillsammans med polismästare Lisa Ström och svarade på frågor kring hur utredningen om ett skjutdåd på Öster kunde bli liggande i ett år innan den väcktes till liv i januari. För att sedan läggas ner.

Under presskonferensen förklarade han att orsaken till haveriet var pressen på förundersökningsledarna, att "trycket på enskilda befattningshavare har gjort att det kan brista".

Men Bo Skölds svar har på sina håll orsakat bestörtning i polishuset.

– Sedan det här upptäcktes i maj förra året har det varit tiotalet påstötningar via mejl in i oktober. Bo Sköld är en av dem som fått mejl. Han kunde ha sett till att starta förundersökningen, säger en av flera poliser som hört av sig och berättat samma sak.

Att Bo Sköld, dåvarande chef för länskrim, på ett tidigt stadium skulle ha informerats om att utredningen samlade damm i polishuset var inget som framkom under presskonferensen.

Du ska ha fått upprepade mejl under förra året där du uppmärksammades på att skjutningen låg vilande?

– Möjligen något mejl. Men det är inget som har skett upprepade gånger och det är inget som jag kommer ihåg, säger Bo Sköld.

Du kan inte minnas om du har läst det?

– Det kan jag mycket väl ha gjort. Men jag kan inte särskilja det från alla andra tusentals mejl som jag mottar.

Men varför såg du inte till att starta utredningen om du blev uppmärksammad på detta, du hade väl den befogenheten?

– I den förra organisationen kunde jag ha lagt mig i och sagt till någon att titta på det. Men jag kan inte gå in och styra i varje enskilt ärende.

Men det här ärendet, skjutning på öppen gata, är väl exceptionellt?

– Absolut. Men det är förundersökningsledarna som är ansvariga för sina respektive ärenden, enligt lag. Och jag litar på att varje förundersökningsledare gör vad de ska, säger Bo Sköld.

Mer läsning

Annons