Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefer ska beskattas i efterhand

Fyra eller fem chefer inom ambulans- och akutsjukvården i Gävleborg har använt befälsbilar för resor till och från hemmet. Därför ska de nu eftertaxeras för förmån av tjänstebil.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat att landstinget Gävleborg inledde en revision av ambulans- och akutsjukvården i länet sedan man hittat konstigheter i redovisningen. Bland annat har omfattande representation bokförts på fel sätt. Det visade sig till exempel att man spenderat över 120 000 kronor på Läkerol Arena och att deltagarlistor saknas.

Landstinget meddelade i går i ett pressmeddelande att de brister som revisionen lyfter upp ska åtgärdas. Det handlar till exempel om att se över rutiner för var utgifter ska redovisas och vem som har rätt att godkänna en faktura.

Men landstinget ska också se till att fyra eller fem chefer ska beskattas i efterhand för att de använt befälsbilar som tjänstebilar.

– Det gäller de som har använt befälsbilar och åkt med den hem och haft den där över natten och sedan åkt tillbaka till jobbet. Bilen ska stå på arbetsplatsen, säger Kjell Norman, divisionchef för Division Operation.

Hur stora belopp eftertaxeringen handlar om kan Kjell Norman inte svara på.

Revisionen visar också att det saknas körjournaler för befälsbilarna vilket gör det svårt att kontrollera i vilka resor bilarna har använts. Bland övriga anmärkningar finns inköp av mobiltelefoner som strider mot mobilpolicyn i landstinget, mängder av matinköp med bristfälliga fakturaunderlag, och friskvårdsbidrag som överskridit gränsen för 1 000 kronor.

– Vi ser att vi måste säkerställa att alla vet vad som gäller. Det här är något vi måste jobba med och se till att det efterlevs, säger Kjell Norman.

Mer läsning

Annons