Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefshuvudena rullar i landstinget

Nu har chefshuvudena åter börjat rulla i landstinget. Operationsdivisionens chef Gunnar Jansson har fått sparken med omedelbar verkan. Orsaken är att han inte lyckats få ordning på ekonomin.

Annons

 

Landstinget Gävleborg har en lång tradition av att kicka chefer när ekonomin kärvar.

De senaste fem åren har bland annat två landstingsdirektörer, två sjukhusdirektörer och en produktionsdirektör mer eller mindre tvingats bort på grund av ekonomiska underskott och misslyckanden med att genomföra beslutade besparingar.

Nu är det dags igen.

Operationsdivisionen – som bland annat ansvarar för all kirurgi, ortopedi, cancersjukvård, intensivvård och ambulansverksamhet i länet – väntas i år gå back med hela 145 miljoner kronor.

Och nu får divisionschefen Gunnar Jansson ta konsekvensen av det.

I går sparkades han med omedelbar verkan från sitt chefsjobb.

Han valde då också att helt lämna sin anställning i landstinget.

– Jag tror inte att det är bra varken för organisationen eller för mig själv om jag blir kvar, säger han.Beslutet att göra sig av med Gunnar Jansson togs av landstingsdirektören Svante Lönnbark.

– Just nu går utvecklingen i division operation åt fel håll och då är det min skyldighet att vidta åtgärder, konstaterar han.– Fördelen är att man får in någon som kan se på verksamheten med nya ögon.

Denne någon är Kjell Norman som tills nu varit chef för den division i landstinget som ansvarar för bland annat psykiatri och barn – och kvinnosjukvård.

Han är en av de sjukvårdschefer som lyckats med sitt sparuppdrag och nu belönas han alltså med en befordran. Division operation är den största divisionen sett till både omsättning och antal anställda – men också den med störst ekonomiska problem.

– Det är ett intressant, ansvarsfullt och svårt uppdrag. Men jag tror att det är möjligt att klara, säger Kjell Norman.Ny chef för divisionen för barn-, kvinnosjukvård, psykiatri och habilitering blir diagnosdivisionens chef Roger O Nilsson och hans jobb tas i sin tur över av Anne Östling Kütt som tidigare varit controller.

Gunnar Jansson som tidigare varit sjukhusdirektör i Hudiksvall får i avgångsersättning 85 procent av sin lön i 18 månader, totalt drygt 1,2 miljoner kronor.

 

Mer läsning

Annons