Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cherstin skäms över dagens asylpolitik

/
  • Bör se individen. Vi måste sluta se invandrare som invandrare och i stället se individen bakom. Det är en av Cherstin Hanssons käpphästar. ”Under årens lopp har jag insett att etniciteten inte är så viktig, det finns andra saker som betyder mycket mer som klass och kön”. Foto: Lena Hådal

För 26 år sedan startade hon flyktingmottagandet i Gävle. Nu går Cherstin Hansson i pension samtidigt som invandrarcentrum läggs ned.

Hon är nöjd med hur Gävle tagit emot sina nya invånare – men skäms över dagens asylpolitik.

Annons

– Att minderåriga barn inte får komma till sina föräldrar i Sverige är inget annat än en skandal.

Det är numera staten och inte kommunerna som ska hjälpa flyktingar att komma in i samhället. Det innebär att dagens invandrarcentrum i Gävle försvinner, bara en mindre enhet som hjälper till med det praktiska den allra första tiden blir kvar.

Och i samband med det passar chefen Cherstin Hansson – som varit med sedan starten – på att gå i pension. Från att först ha bävat ser hon nu fram emot att på måndag jobba sin sista dag. Men det är inte arbetet med flyktingarna som tröttat ut henne – tvärtom.

Tvingas lära nytt

– Det har gett mig så mycket. Jag har lärt mig mycket mer än jag har lärt ut. Flyktingarna har kommit från skilda länder och det gör att man hela tiden tvingats tänka om och lära nytt.

När invandrarcentrum startade 1985 var den stora flyktinggruppen iranier, det hade också börjat komma latinamerikaner från Guatemala och El Salvador.

– Gävle är en gammal invandrarstad men det här var första gången som det kom folk från andra länder än Europa. Det var väldigt exotiskt, minns Cherstin.

När hon i dag möter barn till de som kom då kan hon känna både glädje och stolthet.

– Det kommer ofta från krigsupplevelser och hade förmodligen inte levt idag om inte deras föräldrar hade tagit hit dem. Nu kan de jobba på dagis eller vara lärare på en skola. Det är otroligt att det har gått så bra för dem.

Att flyktingarna kommit hit har också varit bra för Gävle. Det är Cherstin Hanssons bestämda uppfattning.

– Jag tror stenhårt på internationalisering. För att vi ska utvecklas måste vi möta de som är olika oss, det är då det händer saker. När lika möter lika händer ingenting.

Utan flyktingarna hade Gävles befolkning inte ökat och tack var dem finns i dag många Gävlebor som är tvåspråkiga.

Men det är resurser som man inte alltid tar tillvara, även människor med bra utbildning kan ha svårt att få jobb.

– Varför åker landstinget till Tyskland för att rekrytera läkare när det redan finns läkare här? Det förstår inte jag.

Gävle har varit bra

På det stora hela tycker hon ändå att Gävle har varit bra på att ta emot de som kommit hit. Det har hela tiden funnits ett brett stöd för flyktingmottagandet – både från allmänhet och politiker. Samtidigt har hon sett hur asylpolitiken har hårdnat.

– I dag anmäls vi av Amnesty för brott mot de mänskliga rättigheterna. Det hände aldrig förr.

Särskilt upprörd är hon över att minderåriga somaliska barn just nu inte tillåts komma till sina föräldrar i Sverige.

– Att separera barn från sina föräldrar strider mot allt, barnkonventionen och alla mänskliga rättigheter. Vi skulle aldrig acceptera att svenska barn utsattes för det, men det finns 150 barn som har sina föräldrar i Gävle som är ensamma i Mogadishu. Det är skamligt!

Mer läsning

Annons