Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chicanosmän fortsatt häktade

Rättegången där flera Chicanos-män varit åtalade för bland annat människorov och grov misshandel avslutades på tisdagen. Fyra av de fem tilltalade är fortsatt häktade i väntan på dom.

Annons

– Eftersom de är kvar i häktet så förväntar jag mig att de kommer att fällas, sa åklagaren Christer Sammens efter huvudförhandlingen.

Den sista dagen på den uppmärksammade Chicanos-rättegången inleddes med slutpläderingar från åklagaren och försvaret.

Det var i höstas som det 26-åriga offret hittades blodig utanför Björksätraskolan i Sandviken. Han har berättat om hur de fem männen först misshandlat honom i en av männens lägenhet, för att sedan ta med honom till skolan där misshandeln fortsatte. 26-åringen kallade sedan på hjälp genom att slå sitt bälte mot ett fönster.

Åklagare Christer Sammens yrkade på att de tilltalade skulle få kännbara fängelsestraff. De gärningar som de ska ha företagit inte kan resultera i något annat, enligt honom. De åtalades för människorov, grov misshandel, grov stöld och utpressning. Sammens specificerade inte hur långa fängelsestraff de tilltalade borde få.

Endast en av de tilltalade, lägenhetsinnehavaren, yrkade Christer Sammens på skulle få ett något lägre fängelsestraff.

– Han har förmodligen inte varit lika aktiv som de andra, sa Sammens.

Åklagaren gjorde gällande att målsägandens beskrivningar av vad som har hänt har varit mycket trovärdiga, och att hans beskrivningar styrks av den bevisning som har hämtats fram i målet.

– Hans beskrivning stämmer från början till slut med alla gjorda fynd, inget objektivt fynd säger att det inte är som målsägande förklarar.

De tilltalade förnekar brott. Under rättegången och polisförhören har de tilltalade varit tystlåtna. De flera försvararna pläderade genom att ifrågasätta delar av åtalet. Flera av försvararna menade att målsägande inte är trovärdig i sin berättelse eftersom han kan ha varit påverkad av narkotika. Flera av dem diskuterade särskilt åtalspunkten människorov, där de menar att åklagaren inte har lyckats styrka att det faktiskt var fråga om ett sådant.

Rätten hänvisade till målets komplexitet och därför avkunnas domen först i mitt av januari, men fyra av de tilltalade är fortsatt häktade fram till dess. Den femte tilltalade har varit försatt på fri fot sedan i fredags. Rättegången fortsatte att avhandla andra förseelser som några av de tilltalade ska ha gjort sig skyldiga till.

Mer läsning

Annons