Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chokladfabrikör i Gävle vill hjälpa folket i Haiti

/
 • Planerar hjälpsändning. ”Nu behöver de ris, socker och stearinljus”, säger Anna-Sofia Wallström, chokladfabrikör i Gävle, som planerar en hjälpsändning till Haiti.
 • Hjälper kakaoodlingen. ”Jag vill att världen får bra kakao”, säger chokladfabrikören Anna-Sofia Wallström som vill odla kakao utan att suga ut lokalbefolkningen.
 • Vill hjälpa. Anna-Sofia Wallström besökte Haiti i början av förra året. Här sitter hon tillsammans med James Almazor          och pastor Louis Dufresne Céide i Dajabon, på gränsen mellan Haiti och Dominikanska republiken. Foto: Privat

Hon vill medverka till att de fattiga och drabbade i Haiti får hjälp att bygga upp sitt land även när medialjuset vänds åt annat håll.

– Nu behöver de ris, socker och stearinljus, säger Anna-Sofia Wallström, chokladfabrikör i Gävle, som planerar en hjälpsändning till Haiti inom de närmaste månaderna.

Annons

För något år sedan köpte Anna-Sofia Wallström en bit mark i Dominikanska republiken, grannland till Haiti på ön Hispaniola i Karibien.

Syftet var att odla kakao utan att suga ut lokalbefolkningen. Hon hade sett skräckexempel på hur kakaoarbetare behandlas på andra håll i världen, på plantager i Afrika.

Kontakt med en pastor

Hon har rest till den karibiska ön flera gånger, senast i början av förra året, och försöker få igång ett samarbete med lokala bönder för att få fram råvaror till chokladframställningen vid Gefle Chocolaterie, Wallströms eget företag i Gävle.

Hon har också varit i Haiti för att leta lämplig mark för kakaoplantager. Där har hon fått kontakt med en pastor, Louis Dufresne Céide, som leder en församling i Gonaives, strax utanför huvudstaden Port-au-Prince.

Också Gonaives har drabbats av jordbävningen.

I dagarna fick hon kontakt med pastorn som vädjade om hjälp.

Ris, socker och stearin

– Ris, socker och stearinljus står först på listan, berättar Anna-Sofia Wallström.

Sedan i våras har hon förberett en hjälpsändning som blivit än viktigare efter jord-bävningen.

Hon tänker själv åka med för att kontrollera att hjälpen når fram.

Hon tänker sig att hjälpen kan köras med lastbil från Puerta Plata som ligger på dominikanska sidan i närheten av hennes kakaoplantage, över gränsen vid Dajabón och sedan till Gonaives.

”Alla kan hjälpa”

– Alla kan hjälpa, både privatpersoner och företag, säger hon.

Framöver hoppas hon kunna ta initiativ till kakaoodlingar i Haiti.

Det kan dock dröja 20–30 år innan kakaon kan skördas eftersom mycket av skogen har skövlats och odlingarna behöver andra träd som skuggar.

Fattigt innan jordskalvet

– Jag vill att världen får bra kakao, säger Anna-Sofia Wallström samtidigt som hon betonar att hon vill medverka till att befolkningen, både i Dominikanska republiken och Haiti, får bättre levnadsvillkor.

– Haitierna hade det fruktansvärt fattigt redan före jordbävningen. De för krig mot både hunger och kriminalitet. Livsglädjen är så tunn, säger hon.

Anna-Sofia Wallström kan nås via anna-sofia.wallstrom@gavlenet.se.

Mer läsning

Annons