Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chris vill ha guldet i dina byrålådor

/
  • Chris Walsh har arbetat som kringresande guldvärderare i fyra år. Igår befann han och kollegerna sig i Gävle och det finaste han hittills hade köpt var en schweizisk klocka från IWS för 4 000 kronor.
  • Klockor är det vanligast som det guldköpande företaget Roadshow EU erbjuds under sina inköpsresor i Sverige. De här tre klockorna fick säljarna i Gävle 700 respektive 600 kronor för igår.
  • Jörgen Eliason överväger att sälja guldklockan hans far fick efter 25 år vid AEG. Chris Walsh granskar klockan en stund och ger honom ett bud på 3 500 kronor.
  • I ett konferensrum på Clarion Hotel i Gävle har det brittiska företaget Roadshow EU sin mottagning.

I ett konferensrum på Clarion hotel i Gävle har det kringresande företaget etablerat sig för ett par dagar. Här köper de klockor och smycken av guld mot kontanter.

– Huvudsaken är att det är seriösa näringsidkare. Vi har ibland kontroller när det sker inköp av guld, säger Pär Langer operativchef vid Gävleborgspolisen.

Annons

Jörgen Eliasson är en av de Gävlebor som har sökt sig hit. Han har med sig sin fars gamla guldklocka. En Omega som hans far fick efter 25 års arbete hos företaget AEG.

– Jag ska få den värderad. Den är ju ett minne och jag är inte ensam om beslutet, jag måste höra med mina syskon, säger Jörgen Eliasson.

Chris Walsh är en av tre engelsktalande värderare från företaget Roadshow EU som besöker Gävle i två dagar. En bra dag har de 30-35 kunder. Mest är det ärvda klockor folk kommer med, och ärvda smycken.

– Guldpriset är högt nu. För många är det bra betalt för något de har haft i byrålådan. Vi renoverar klockorna och säljer de på samlarmarknader framför allt i Tyskland Och Holland, säger Chris Walsh.

Hur vet ni att guldet inte är stulet?

– Vi tar legitimation av köparen och lagrar allt i 30 dagar. Allt finns listat hos oss och polisen besöker oss ibland, säger Chris Walsh.

Han granskar den Omegaklocka med en lupp och samtalar lågmält med Jörgen Eliasson på engelska. Under tiden kommer en kvinnlig kollega och plockar fram hundralappar ur ett kassaskrin på golvet. Hon har gjort upp en affär med en annan kund, antecknar personuppgifter och överräcker pengarna.

Jörgen Eliasson ska ju rådgöra med sina systrar och nöjer sig med värderingen. Han får veta att klockan anses vara i bra skick, att den är i 18 karats guld, troligen från 50- eller 60-talet och i ganska fint skick.

– Det är sådana samlarna vill ha, säger Chris Walsh.

Det finaste han hittills har fått in under dagen är ett schweiziskt ur från IWC som säljaren fick 4 000 kronor för.

Hildebrands Guld i Gävle köper också in gammalt guld. För 18 karats rent guld betalar butiken 90 kronor per gram. För 23 karat 100 kronor per gram.

Polisen i Gävleborg uppger att man i bland har extra bevakning när det sker handel med begagnat guld. Risken för att det ska vara hälerigods bedöms som relativt liten. Under sommaren har man kontrollerat guld- och klockförsäljare som går runt på staden.

– Visst har vi gjort kontroller på ställen som senare visat sig vara stöldgods. Men vi förutsätter att de som kommer dit måste lämna namn och legitimation, säger Pär Langer, operativchef vid Gävleborgspolisen.

Mer läsning

Annons