Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christoffer Hjalmarsson tog årets utlandsbild

/
  • Christoffer Hjalmarsson.

Hallå där Christoffer Hjalmarsson från Gävle, 26-årig frilansfotograf knuten till Expressen, som fick pris för årets utlandsbild i den svenska fototävlingen Årets bild.

Annons

Grattis! Hur känns det?

– Bra! Jag har vetat om det hela helgen, men inte kunnat känna mig säker. Juryn hade kunnat ändra sig.

Hur då?

– Det är något nytt för i år, att de livesänder juryarbetet i singelklasserna, man kan se vilka som vinner direkt. Sedan fortsätter juryarbetet i de andra kategorierna, då kan de även ändra sig i de tidigare. När det var ungefär fem av 70 bilder kvar i kategorin nyhetsbild utlands var två av mina bilder kvar. Sedan tog de ut varandra - de var båda från Ukraina.

Berätta om bilden!

– Den är tagen i Ukraina under demonstrationerna där. Det var ganska turbulent, en fredag natt och rätt som det var springer de fram mot poliserna och kastar gatstenar. Poliserna svarade med att skjuta gummikulor på demonstranterna, säger Christoffer som själv blev träffad av ett skott.

Kände du på dig att du skulle vinna med just den här bilden?

– Nej, tipset jag har till andra är väl att lita på sin magkänsla. Jag har två mentorer som jag litar mycket på. Jag fick ett litet hum om deras åsikt, sedan valde jag de jag tyckte bäst om.

Vad planerar du att göra framöver?

– Det är lite grejer jag har tänkt göra 2015, men jag kan inte säga vad, just för att säkerheten kan äventyras. Sen vet jag inte alltid i förväg, ibland får jag en förfrågan om att åka någonstans, och så går flyget dit tre timmar senare. Men jag har tänkt göra mycket Sverige-grejer i år. Man tror att det går att ta bättre bilder utomlands, men det finns flera frågor och samhällsproblem att ta upp här också, avslutar Christoffer Hjalmarsson.

Han har i flera år kammat hem priser på galan, men det här är första gången han vinner förstapriset för en enskild bild. Förra året vann han första pris för att ha gjort årets nyhetsreportage i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Hans bilder visar världens vanvett

Mer läsning

Annons