Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

City Gross bryter trend – satsar på heltider

/

Över hälften av de anställda i handeln jobbar deltid. City Gross nya matbutik i Hemlingby går mot strömmen. Där har cirka 40 av de drygt 50 anställda heltidsjobb.
– Jag vill att personalen ska kunna leva på lönen. Det är viktigt att de känner sig trygga, säger butikschefen Andreas Eklind.

Annons

För att få arbetsscheman att stämma med tidiga och sena öppettider, vardagar och helger, har det krävts mycket pusslande, medger Andreas Eklind.

Personalen jobbar halva tiden i kassan och halva tiden på golvet.

– Vi låter kassan styra golvets jobb. Kassan är förmodligen den viktigaste rollen i hela butiken. Där avslutas mötet med kunden. Får jag min personal att må bra möter de kunderna med ett leende, säger Andreas Eklind.

När medarbetarna inte jobbar i kassan sköter de beställningar, fyller hyllorna, märker varor och servar kunderna.

– Det skapar flexibilitet och trygghet för personalen som kan båda delarna. Mår personalen bra upplever kunderna det också och då säljer jag mer, resonerar han.

Han har fått uppmuntran från både ledningen för Bergendahls-gruppen, där City Gross ingår, från personal som anställts och från Handelsfacket.

– Det är bra personalpolitik, säger Poul Erik Jensen, ombudsman i Handelsanställdas förbund i Gävle.

Att större delen av personalen jobbar heltid är väldigt ovanligt inom handeln, särskilt bland butiker som säljer livsmedel, konstaterar Jensen.

Handels har förgäves försökt argumentera emot handlare som hävdar att det inte går att få ihop arbetstiderna om man inte har flera deltidsanställda.

– Det är väldigt bra att någon bryter trenden. Kanske gör det att andra följer efter, säger han.

Willys nya butik i Hemsta kommer att ha 30–35 anställda, varav tio–tolv på heltid och resten på deltid.

Maxi Ica har cirka 140 anställda med arbetstider motsvarande 95 heltidsanställda.

Mer läsning

Annons