Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Color Run till Gävle i sommar

/

I sommar ska löpeventet The Color Run sätta färg på Gävle - bokstavligen.
– Det finns bara två regler, man måste börja med en vit t-shirt och avsluta med en helt färgad, säger Tomas Stålmarck, som kommer att vara tävlingsansvarig.

Annons

Loppet är fem kilometer långt, utan tidtagning, och börjar och slutar med gemensam dans. Varje kilometer får deltagarna sig en färgdusch.

– Det är ren och skär glädje. Livet blir roligare i färg, konstaterar Tomas Stålmarck.

Joakim Lönnberg från kommunens näringslivsenhet är nöjd över att ha fått evenemanget hit till Gävle.

– Det blir fest, flärd och party, men ändå ett totalt nyktert hälsolopp.

Starten och målgången blir utanför Högskolan, där dj spelar musik både innan och efter.

– De dansar som om det vore Summerburst, berättar Tomas Stålmarck och visar en video på sin mobil från hur det såg ut vid förra årets lopp i Stockholm (se klippet ovan).

The Color Run startade i USA 2012 och har sedan dess spridit sig över världen, med cirka 4 miljoner deltagare i 50 länder under 2014. Samma sommar gick racen för första gången i Sverige, då de lockade sextusen respektive femtusen deltagare i Stockholm och Lund.

– VI tycker att 5 000 deltagare här låter fullt rimligt. Det har varit en stor hype kring det på Facebook. Vi har 30 000 följare på The Color Runs svenska sida. Det är mer än anrika lopp som till exempel Lidingöloppet har.

Hur kommer det sig att ni väljer att arrangera i just Gävle?

– Vi ville hitta städer där man uppskattar en bra fest och har löpintresse och min bild är att Gävle är en sådan stad. Sen är jag född och uppväxt i Bomhus, så det känns jätteroligt att få göra något just här, säger Tomas Stålmarck.

Color Run kommer att starta och sluta i Regementsparken vid Högskolan. Loppet kommer att gå av stapeln på förmiddagen den 29 augusti, samma dag som Gävle skogsmaraton är.

– Vi har gift ihop dem kan man säga, så kan man välja vilket man vill springa, säger Joakim Lönnberg.

Hur bra är det för miljö och deltagare att få en massa färg på sig då?

– Det är majsmjöl i grund och botten, med lite olika salthalter. Det är ofarligt för både mark och människa och går att äta, säger Tomas Stålmarck.

Loppet arrangeras av The Color Runs svenska organisation med stöd av Gävle kommun och Högskolan i Gävle.

Mer läsning

Annons