Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Coola steg till smäktande vals

/
  • Nino Hellman hade tänkt ut coola hip hop rörelser till valsmusiken. Ihop med 6-7 andra på dansgolvet nötte han om och om igen tills allt satt där.
  • Sjuåriga Joline Gauffin hänger med de snabbfotade pojkarna.
  • Verksamhetsledare Elin Knutsson berättar att hip hop är en del av Studieförbundet Vuxenskolan integrationsprojekt.
  • Arne Blomberg spelade Ockelbogubbarnas favoritpolska.
  • Nino Hellman leder uppvärmningen innan danslektionen.
  • Alla möjliga slags Hip hop steg visade sig passa till valsmusik.

Ur högtalaren strömmar en svängande vals.
Sångerskan sjunger om den fagra flickan som står på golvet.
På dansgolvet rör sig några ungdomar, ett par medelålderns kvinnor och en sjuårig tjej i coola hip hop-rörelser.

Annons

Vi befinner oss i Maximhuset i Gävle och det är lördag eftermiddag. Här pågår en dans- och spelmässa där man provat på gammeldans och fått lära sig om dansernas ursprung. Nu är det dags att prova något nytt. Nino Hellman har fått i uppdrag att leda hip hop-dans till gammeldansmusik. Han fastnade för valsen "Fager som en ros" av Ranarim.

– Det händer mycket i låten, det är flera instrument och den är ganska snabb, förklarar han.

Danslektionen hålls i stora salen. Nino får med sig ett par killar, några medelålders damer och sjuåriga Joline Gauffin upp på dansgolvet. Nino inleder med uppvärmning. Det är lite Friskis och svettis över det hela. Kombinerat med yoga. Så tar han varefter in olika steg som passar med texten "flickan står på golvet fager som en ros". Eleverna hänger på.

– Nice, nice. Nu kör vi lite tempo, uppmuntrar Nino.

Lektionen pågår i en timme.

– Jag blev svettig faktiskt. Det var jättekul och jag hade gärna dansat mer. Jag trodde inte det gick att dansa hip hop till vals, säger 24-åriga Thomas Ngo, Gävle, som annars sysslar med akrobatisk breakdance.

Sjuåriga Joline Gauffin hängde med bra i alla rörelser. Även hon tycke att det var roligt.

– Men lite svårt, säger Joline som gillar dans.

Dans- och spelmässan "Som förr och nu i Gästrikland" har fler inslag under dagen. Bland annat dans- och spelkurser, bytesmarknad med folkdräkts- och sekelskifteskläder och allmän dans. Dessutom berättade Benno Eriksson om olika folkdanser förr och nu i Gästrikland. Arne Blomberg fick också motta Jernbergsmedaljen med motivet att han fört det folkmusikaliska arvet efter Gustaf Jernberg vidare.

Arrangören Studieförbundet Vuxenskolan hoppas att mässan i centrala Gävle ska bli ett återkommande inslag.

– Man förknippar kanske mest en spel- och dansmässa med landsbygden. Vi ville testa att ha den mitt i stan där det är lätt för folk att ta sig hit med kommunikationer. Det är ett sätt att försöka nå nya målgrupper, säger verksamhetsutvecklare Elin Knutsson.

Har ni lyckats med det?

– Många som är här är traditionella dansare, men en del nya har nog hittat hit, svarar Elin Knutsson som gissar att ett 100-tal personer tagit del av programmet.

Mer läsning