Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Country för hela slanten i Furuvik

/
  • TRUBADUR. Ingvar Bergqvist från Harmånger spelar inte bara country på gitarren. ”Jag är med i gubbrockbandet Speeders också”, säger han.LADDAT FÖR STRID. Leif Sjöstrand deltar i en westernshow där cowboys möter skumma banditer.
  • STÅR FÖR MATEN. Lennart Karlsson har lagat kvällens måltid. Här får han en chans att ta igen sig.
  • COUNTRYBITEN. ”Musiken är härlig och friluftslivet mysigt”, säger Mona Nordin, som varit en trogen besökare på countryfestivalen under de senaste tio åren.GOTT NOG. Nej, några bönor blev det inte den här gången. Det finns en klar oro i lägret för hur magen skulle reagera på ”beans”. I stället har Lennart ”Kocken” Larsson lagat till korv och majs.
  • LÅTER SIG VÄL SMAKA. Leif Sjöstrand käkar gryta med korv och majs, lagad över öppen eld. Leif är från Norrsundet och åker på fler festivaler än den i Furuvik. Nu väntar Svanskog i Värmland och om några veckor Holmsveden.DRAR SNABBARE ÄN SIN EGEN SKUGGA. Populäre seriefiguren Lucky Luke gestaltas av Jon Hansell Nilsson. Många vet kanske inte att Lucky Luke även kallas Tursamme Tony eller Snabba Ville på svenska.

Alla attribut är på plats.

Lägerelden sprakar hemtrevligt, det spelas på gitarrer och skramlas med plåtfat.

Countryfestivalen i Furuvik handlar inte bara om musik. Doften av vilda western finns även på campingområdet.

Annons

När festivalen gått in på sitt 29:e år i Furuvik har arrangörerna ersatt ordet festival med det amerikanska ”fair”, som står för storskalig fest.

Countrymusik spelas i tre dagar och under fredagen räknade parken in 3 100 besökare. Nytt för i år är samarbetsavtalet mellan countryns huvudstad Nashville i USA och Furuvik. Spelningar i Nashville har lagts ut på internet och nätpubliken har kunnat rösta. Månadsvinnarna uppträder under festivalen i Furuvik. Trummisen Billy Block, som anordnat tävlingen i Nashville, kompar och är konferencier.

Även i utkanten av området märks stämningen. På lördagskvällen hittade Arbetarbladet ett gäng glada countryfantaster vid Peacemakers läger på campingen.

Lennart ”Kocken” Larsson har lagat korvgryta med majs över öppen eld, hunden Maya vandrar lojt runt i värmen medan Karl-Gunnar Karlsson och Ingvar Bergqvist spelar countrysånger.

Som Lucky Luke

Smal och högrest står Jon Hansell Nilsson iklädd Lucky Luke-kostym. Med sina 25 år tillhör han inte generationen som lekte cowboy och indianer i barndomen. Men sedan han kom i kontakt med vilda västern-föreningen Peacemakers i 15-årsåldern har han varit countrybiten.

– Då kände jag att det är det här jag vill hålla på med, säger han.

Mer läsning

Annons