Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Crazy fest på Musikhuset

/

På lördagen är det fest på Musikhuset. Crazy fest – som är baserad på en rörelse startad i Canada 1993, allt för att upplysa allmänheten om hur det är att leva med en diagnos och hur livet ser ut när man har hamnat inom psykiatrin.

Annons

– Man ska inte behöva skämmas för att vara psykiskt sjuk. Det är en sjukdom, inte ett val, säger Therese Elljung, initiativtagare till festen.

En person som drabbats av psykisk ohälsa upplever ofta utanförskap, stress och systematiska kränkningar i vården och ute i samhället. Det är en dödlig sjukdom, 15 procent av de bipolära tar livet av sig.

– Media måste också hållas ansvarig för att det inte råder en mer nyanserad syn på psykisk sjukdom, säger hon och fortsätter, det är inte ok att kalla folk för negrer i tv rutorna, så var är PK maffian när det skämtas om att vara psykotisk"., säger Therese.

Hur kommer det sig att du blev initiativtagare?

– Jag var på en liknande fest i London för fem år sedan. Jag hade fått min diagnos ett par år tidigare, bipolär, och har sedan dess själv känt ett väldigt utanförskap. När jag började på informatörsprogrammet här i Gävle vågade jag inte vara öppen med mina erfarenheter och situationen kändes alltmer ohållbar. Jag var tvungen att ljuga om vem jag var och om saker som definierar mig som människa. Det är inte nog med att humöret svänger okontrollerat, samhällets syn på mig som psykiskt sjuk, är ofta väldigt negativ, säger Therese.

Hur känns det nu, så här inför festen?

– Det är fruktansvärt nervöst, jag är inte van att stå på scenen, men jag ville köra det här med att vara konferencier själv, det är mitt arrangemang.

På lördag kommer det att bjudas på föreläsningar om Autism/Aspberger, AD/HD och bipolaritet. Med människor som antingen själva är drabbade eller med närstående. Det kommer att pratas om självskadebeteende och om psykiatrins historia. Efter varje föreläsning har publiken möjlighet att ställa frågor.

– Sedan kommer vi att ha fantastiska poeter och musiker på scenen också, säger Therese och fortsätter, här finns något för alla, så välkommen till Musikhuset på lördag.

Mer läsning

Annons