Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagliga promenader en rättighet för äldre

De gamla som vill ska få komma ut i friska luften varje dag. Det lovar omvårdnadsnämnden och det ska äldreboenden följa. Men verkligheten ser annorlunda ut.

Annons

De gamla som vill ska få komma ut i friska luften varje dag. Det lovar omvårdnadsnämnden i sin kvalitetsdeklaration som äldreboendena måste följa. Men hur möjligheten ser ut i praktiken verkar skilja sig mycket åt mellan olika boenden.

Stigslunds äldreboende har många våningar och saknar gård medan Hilleborg är byggt i ett plan med omgivande trädgårdar. Givetvis är det olika lätt för dem som bor där att vara utomhus.

På de flesta äldreboenden finns balkonger och uteplatser, och på vissa håll mysiga gårdar, men Stigslund som bara har balkonger har problem med att det lätt blir för hett där på sommaren.

– Just nu har vi ordnat så att vi en gång om dagen har personal på en uteservering här bredvid, där våra kunder är välkomna att sitta under parasollen utan att behöva köpa något, säger Bo Österholm, chef på Stigslunds äldreboende som drivs av företaget Aleris.

Alla som bor på äldreboende ska ha en personlig plan där det står vad de behöver för hjälp och hur de vill leva.

Bo Österholm tror att ungefär en fjärdedel av de som bor på Stigslund har något önskemål inskrivet i sin personliga plan om promenader eller att vara utomhus.

På Sofia Magdalena och Vallongården är det ungefär en tredjedel.

På andra äldreboenden i Gävle, till exempel Sätrahemmet, Bergmästargården och Selggrensgården har i princip alla någon kommentar i sin personliga plan om utevistelse. Allt från ”Önskar ta en promenad ett par gånger i veckan även om det är kallt ute” eller ”tycker om att sitta ute i trädgården vid fint väder” till ”vill inte gå ut på promenader”.

– Sedan handlar det ju om hur man följer planen i vardagen. Min uppfattning är att några personalgrupper alltid lyckas få tid till aktiviteter och att ta med de som vill ut, medan man på andra håll verkar se de här kraven som en tung börda, säger Weine Johansson som är utredare på omvårdnadsförvaltningen.

I omvårdnadsnämndens kvalitetsdeklaration för särskilt boende står sedan flera år ”De boende skall ges möjlighet till regelbunden utevistelse och promenader utifrån överenskommelse som framkommit vid upprättande av personlig plan. Det kan ske dagligen eller mer sällan utifrån den boendes önskemål.”

– Ja, det är tanken bakom. Vill de gå ut varje dag ska de banne mig få göra det. Det borde inte vara något stort problem, det är inte alla som vill eller orkar, säger Weine Johansson.

Mer läsning

Annons