Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för nummer två

/
  • Här brukar Mikael Ressem sitta och skriva, vilket han lyckats lära sig att göra utan inspiration. Förr skrev han lyrik och betraktelser, men tänkte att ingen ville läsa sånt och slog sig in i deckargenren. Andra delen ”När det tysta tar över” kommer 1 april och den tredje delen i trilogin är redan skriven.

Mikael Ressem kallas Gävles deckarkung. Den 1 april kommer ”När det tysta tar över” – den andra delen i Gävle­trilogin om ambulanssjuksköterskan Erik Sandström.

Annons

Vyn från Mikael Ressems kök är som hämtad från en svensk deckare. Två gungor som vajar i vinden från ett träd och Eskösundet som breder ut sig framför oss. Det känns som att snön vilken sekund som helst hade kunnat färgas röd av blod.

På dessa 130 kvadrat har Mikael Ressem bott i två år med sin familj. När vi ses har han precis kommit hem från jobbet på Gävle sjukhus där han är chef på kardiologin. Det är på övervåningen han brukar skriva, på en Acer-laptop, med utblick över ladan som hör till huset. Bredvid står en bokhylla med några storsäljare inom deckargenren, som Christoffer Carlsson. Här hittar vi även en tatueringsbok. Hela Mikaels rygg är täckt av en tiger och en karp i asiatisk stil och på ena armen står det ”Ängel” med japanska kanji-tecken.

Brevid i hyllan finns Väinö Linnas ”Okänd soldat” och den något mer okända, men desto tjockare, föregångaren ”Under polstjärnan”. En följd av Mikaels finska påbrå, från hans mor som gick bort när han var fjorton. Ressem är norskt och kommer från Mikaels största förebild: pappan. Mikael växte upp i Bomhus, i ett hus som ägdes av Korsnäs, där hans far arbetade i 42 år som kokarmästare.

– Hans arbetsplikt försöker jag ta med mig. I hans fall var det pappersmassa, i mitt patientvård.

Trots den natursköna närmiljön hade Mikael kunnat skriva vartsomhelst. Oftast sitter han några timmar åt gången på dagen, inga långsittningar över natten. Visst är ramen för berättelsen uttänkt i stora drag men inspiration behöver han inte, historien formar sig när han sätter sig vid datorn.

Den första boken i serien om den missbrukande ambulanssjuksköterskan Erik Sandström släpptes 1 april i fjol. Samma datum i år kommer uppföljaren ”När det tysta tar över”. Debuten fokuserade mycket kring paracetamols negativa effekter. I den här tas självmord upp.

I boken figurerar en nätverksgrupp på internet (lite som Flashback) där ett gäng individer tillsammans kommer på nya sätt att ta sig av daga. Mikael har tagit intryck från året då han jobbade som sjuksköterska inom psykiatrin och fick en helt ny förståelse för suicidalas problematik och även har vårdat åtskilliga som försökt ta sitt liv.

– Jag vill sprida kunskap i frågan. Varje självmord är onödigt och vi måste prata mer om hur vi kan förebygga dem.

Sedan den första delen har Mikael blivit bättre på att gestalta. Läsaren får känna karaktärerna mer på djupet, och miljöbeskrivningarna är fylligare. Som författare gäller det att måla upp en miljö så väl att en person som inte varit i Boulognerskogen i Gävle, kan se den framför sig. För böckerna utspelar sig till stor del i just Gävle, där Mikael bott så gott som hela livet.

Förutom hembygden är sjukvården ett genomgående tema i boken: inom vilken Mikael har lång erfarenhet.

– Jag undviker att briljera för läsaren, som inte ska känna sig som en idiot. Samtidigt är ett visst mått av fackspråk intressant för att det blir lite intellektuellt och mystiskt.

Mer läsning

Annons