Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för ny chefsåklagare

/

Gävle får snart en ny chefsåklagare. Krister Waern som haft tjänsten i ett och ett halvt år återvänder nästa vecka till riksåklagarens kansli.

Annons

Waern efterträdde våren 2008 Birgitta Nygren som varit chefsåklagare i Gävle i många år. Han var chef i Linköping fram till 2005 när landets lokala åklagarmyndigheter slogs ihop till en rikstäckande myndighet. Då tillträdde han en central tjänst som överåklagare på riksåklagarens kansli.

Dit återvänder han alltså nu till en av fyra nyinrättade tjänster som ska svara för uppföljning och kontroll av landets åklagarkammare. Waern blir ansvarig för elva kammare, de flesta i Mellansverige. En av dem är Gävleborg.

– Det blir ett spännande jobb. Men jag har trivts bra i Gävle också. Det är en kammare som fungerar alldeles utmärkt, säger Waern.

Ansökningstiden för hans efterträdare går ut i början av september. Ett beslut om vem som får jobbet väntas komma inom ett par månader.

Förra gången jobbet var ledigt sökte fyra personer, varav ett par av de lokala Gävleåklagarna, bland andra vice chefsåklagaren Mikael Hammarstrand.

Mer läsning

Annons