Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig vård i hemmet

Allt fler äldre får allt mer av sin sjukvård i hemmet.
Men Socialstyrelsen varnar för att tillgången på sjuksköterskor och läkare är så dålig att patienternas säkerhet äventyras. De har hittat fall där det går 400 personer per sjuksköterska.


Men i Gävle är det ännu fler.


Nattetid ansvarar en sjuksköterska för hela 486 patienter på kommunens äldreboenden.

Annons

I takt med att vårdplatserna på sjukhusen skurits ned är det allt fler som vårdas i sina hem.

Det gäller främst äldre men även andra svårt sjuka, exempelvis döende cancerpatienter, som antingen bor kvar hemma eller har flyttat in på ett äldreboende.

Omkring 250 000 svenskar får hemsjukvård och antalet växer.

Men en kartläggning som Socialstyrelsen nu gjort visar att kvaliteten på vården kan skifta mycket.

Det finns ofta få sjuksköterskor och läkare i hemsjukvården och det gör att patienterna riskerar att fara illa.

– Händer det något med en person är det svårt att komma i kontakt med läkare och sjuksköterska och svårt att få någon att göra ett hembesök, säger Kristina Stig som lett kartläggningen.

Det innebär att patienterna kan få vänta länge på vård och att äldre i onödan får köras in till akuten vilket är påfrestande och innebär riskerar.

Särskilt besvärligt är det på kvällar, helger och nätter. Kartläggningen visar att det på äldreboenden kan gå uppemot 400 patienter per sjuksköterska på jourtid.

– Det är väldigt mycket. Vi tycker inte att det är acceptabelt, säger Kristina Stig.

Gävle kommun ingick inte i undersökningen men här ansvarar sjuksköterskorna för ännu fler.

Nattetid har två sjuksköterskor hand om 972 patienter, det betyder att varje sjuksköterska ansvarar för hela 486 personer.Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Britt Aspgren medger att det är mycket. Men säger att det fungerar.

– Det beror mycket på att vi har en väldigt speciell och mycket erfaren grupp sjuksköterskor som jobbar på natten. De har jobbat länge med det här och har lärt sig att ställa rätt frågor och göra rätt bedömningar. De kan lösa de flesta saker per telefon.

Enligt henne finns det inga rapporter om avvikelser eller felbedömningar på nätterna.

Kristina Stig på Socialstyrelsen säger att det säkert kan fungera bra de flesta dagar. Men när det kör ihop sig och många saker händer samtidigt finns det risk att man inte hinner med alla.

Britt Aspgren oroar sig mer för vad som ska hända när de sjuksköterskor som i dag jobbar natt snart ska gå i pension.

– Då kan det bli annorlunda och vi har pratat om hur vi ska lösa det. Vi har bland annat försökt få in lite nya för att de ska komma in i arbetet.

Mer läsning

Annons