Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dans och musik på kurdisk afton

/
  • AFRIKANSKT GÄSTSPEL. Den kurdiska aftonen hade också afrikanska och svenska inslag. Cynthia, Mireille och Michelle Mpambara på Ruwandiska kulturföreningen i Gävle visade upp en traditionell rwandisk dans.Foto: Stefan TkatjenkoPÅ KURDISK AFTON. ”Vi kommer bara för att träffas och umgås”, sa Ismet Uzun (till vänster), här med sin fru Arzu Uzun och barnen Kevin och Ronya i knä, tillsammans med vännerna Esra Butusaba med dottern Almira och Baris Takan.
  • UPPTRÄDDE SJÄLV. Destina Cicek från Gävle, elev till den kände musikern Ciwan Hadjo, beskrevs av flera i publiken som en begåvad ung musiker i början av sin karriär. Hon spelade kurdisk folkmusik på instrumentet saz.

Integration genom kultur. Så beskriver initiativtagarna syftet med de kurdiska dagar i Gävle som i går avslutades med en kurdisk afton på Folkets hus i Gävle.

Annons

– Vi hoppas kunna bygga en bro mellan det svenska samhället och invandrare. Man kan förmedla sig själv genom sin kultur, säger Memhet Dalan, ordförande i Kurdiska rådet, som är en paraplyorganisation för de 23 kurdiska föreningar som finns runt om i Sverige.

Olika kulturella aktiviteter, såsom utställningar av kurdiska vävnader och en teaterföreställning, ska nu fortsätta vidare till Uppsala, Borlänge, Linköping och Örebro.

Ismet Uzun som bor på Brynäs i Gävle tog med hela familjen till Folkets hus.

– Det saknas kultur i vår stad. Vi kommer bara för att träffas och umgås, säger han.

Vid 20-tiden hade cirka 150 personer anlänt till Folkets hus i Gävle, men arrangörerna trodde att antalet skulle dubblas under kvällen.

På programmet stod dans och musikunderhållning varvat med tal. Seyidxan Anter, redaktör för den kurdiska tidningen Sirwan delade ut rosor till ett stort antal personer som på olika sätt hade deltagit i arrangemanget med de kurdiska dagarna, bland annat personal på stadsbiblioteket.

Mer läsning

Annons