Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är det rök utan eld

Det har kommit in flera larm om rökutveckling i centrala Gävle. Men röken kommer inte från eld, utan från tester av brunnar och stuprörssystem.

Annons

Det är företaget Pollex som på uppdrag av Gävle kommun kontrollerar hur regnvattnet rinner undan, vilket innebär tester av stuprör och dagvattenbrunnar.

Detta görs genom en metod där rök pumpas in i systemet.

– Det blir en otrevlig rök när man inte ser vart den kommer ifrån, utan tror den väller ut från taket. Då är det många som tror tyvärr att det är en vindsbrand, säger Rickie Hult, ansvarig utförare på Pollex.

Testerna började förra veckan, och förväntas pågå upp till tre veckor till. Pollex började arbeta i stationsområdet och rör sig sakta norrut för att så småningom nå Nordost.

För att inte väcka oro säger Rickie Hult att de alltid är i kontakt med räddningstjänsten och försöker vara väl synliga. Genom att röktesta får de svar på om något är fel i systemet som medför risk för översvämningar.

– Vi gör testerna i delar av stan där man antingen har misstankar om felkopplingar eller rent av har haft problem när det varit riktiga skyfall och då avloppet inte har hunnit att svälja. Och vi har hittat några stora byggnader som är direkt kopplade fel, säger Rickie Hult.

Mer läsning

Annons