Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför blev det problem med ambulanserna

Landstinget Gävleborg hoppades spara pengar genom att köpa in de Fordambulanser som nu tagits ur drift. Det är nämligen den enda ambulanstypen som massproduceras.


Men för att passa svenska bårar fick ambulanserna byggas om och det har förmodligen gjort dem instabila.

Annons

De fyra ambulanser av märket Ford Tristar som landstinget Gävleborg köpt in har nu fått tas ur drift. Som Arbetarbladet berättade i går har ambulanserna varit inblandade i en lång rad incidenter där de börjat vandra iväg över körbanan.

Den allvarligaste inträffade i förra veckan då en ambulans var mycket nära att frontalkrocka med en långtradare och backspegeln slogs av.

Efter det anser landstinget inte längre att fordonet är trafiksäkert.

Skälet till att man köpte in ambulanserna av just märket Ford var bland annat att man på sikt hoppades få ned priset. Ambulanser är specialbyggda bilar som det tillverkas ganska få av och det gör att de är dyra. 1–1,3 miljoner kronor kostar en ambulans i mellanklassen.

Men Forden är en mycket vanlig ambulanstyp i USA och Kanada och den enda som massproduceras. Det fanns därför förhoppningar om att man på sikt skulle kunna få ned priset och att de redan i fabriken skulle kunna bygga en ambulans som är anpassad till svenska förhållanden.

– Det var en bil som vi trodde skulle kunna bli ekonomiskt fördelaktig, säger Roger Westerlund som är enhetschef för ambulanssjukvården i länet.

Hittills har dock Ford-ambulanserna inte blivit billigare. I stället har de varit behäftade med problem.

Som det är nu har de nämligen fått byggas om i Sverige. Bland annat har man installerat särskild luftfjädring för att bakdelen ska kunna sänkas när man lastar i och ur patienterna.

De bårar som används i Sverige skiljer sig nämligen från de i Nordamerika och kräver lägre lasthöjd.

Och man misstänker nu att det är denna fjädring som ställer till det och har gjort fordonen instabila.

Landstinget ska i nästa vecka träffa leverantören för att utreda problemet och försöka hitta en lösning.

– Antingen åtgärdar man problemet så att vi får den ambulans vi har beställt eller så får köpet gå tillbaka om det inte går att lösa, säger Peter Bergh som är verksamhetschef för ambulans- och akutsjukvården i Gävleborg.

Mer läsning

Annons