Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför kan du behöva köpa en ny tv-apparat

Flera hushåll i landet kan behöva köpa en ny tv-apparat eller köpa till en digitalbox. Anledningen är att utsändningstekniken ska bytas ut och de marksända tv-kanalerna byter då frekvenser.

Annons

Det så kallade 700-bandet släcks ned och ger plats åt den nya tekniken T2, vilket innebär att de marksända tv-kanalerna byter frekvenser. Regeringsbeslutet kom i mars 2014 och i år börjar arbetet.

Enligt Marcus Hartmann, presschef vid Teracom, är det främst de som har äldre tv-apparater i dag som berörs av förändringen.

– Det är en del tv-apparater som det gäller. Har man en gammal tv, så kan man behöva byta ut den eller köpa till en digitalbox, säger han.

Det kommer fortsättningsvis att vara lika många kanaler i marknätet och gamla tv-apparater kommer att fungera för alla fria kanaler, såsom SVT och TV4. Hur gamla tv-apparater behöver vara för att behöva bytas ut eller uppdateras är svårt att säga, enligt Marcus Hartmann.

– Jag kan säga så här: får man in HD-tv i dag då behöver man inte oroa sig, säger han.

Förändringen kommer att ske steg för steg. I början av året startar Teracom arbetet med att byta ut sändningsutrustningen i masterna i Norrbotten och fortsätter sedan nedåt i landet. Någon gång innan eller efter sommaren kan de vara i Gävleborg och byta ut utrustningen.

– Det är svårt att säga. Vi kommer att ta en paus under sommaren, eftersom det är fotbolls-EM och sommar-OS, men vi ska vara helt klara till april nästa år, säger Marcus Hartmann.

Mer läsning

Annons