Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför lägger kyrkan ned gravstenar

/
  • Ann Persson och Lena Uppman från Svenska kyrkan vid en gravsten som inte håller måttet.

Nästa vecka kommer Svenska kyrkan att börja lägga ned gravstenar på Gamla kyrkogården i Gävle. Av säkerhetsskäl ska gravstenarna klara ett tryck på 35 kilo, och de som inte gör detta kommer att läggas ned.
– Det är klart att det kommer att läggas ned ganska många gravstenar, säger Kyrkogårdschefen Peter Sundqvist.

Annons

Han beräknar att ungefär var fjärde gravsten kan komma att läggas ned. De ostadiga gravstenarna läggs ned som en del i arbetet kring att ha säkra kyrkogårdar, och det är Svenska kyrkans uppgift att kontrollera säkerheten på sina kyrkogårdar. Ostadiga gravstenar har uppmärksammats efter en dödsolycka i Bollebygd 2011 då en 8-årig flicka omkom när hon fick en gravsten över sig.

Inför årets provtryckningar av gravstenar har Svenska kyrkan skickat ut brev till alla gravrättsinnehavare. Om en gravsten inte klarar testet läggs den ned och ett till brev skickas till gravrättsinnehavaren, och en skylt med kontaktuppgifter till kyrkogårdsenheten sätts ned vid den nedlagda gravstenen.

För att få upp stenen igen kan gravrättsinnehavaren kontakta en stenläggarfirma, eller ordna med det själv. Det går även att ordna så att stenen placeras liggande i fortsättningen, och vissa väljer att ta bort stenen.

– Det finns olika sätt att lösa det på, det är bara att kontakta oss så får man hjälp med de olika alternativen, säger Peter Sundqvist.

Efter att en ostadig grav har blivit uppsatt igen kommer Svenska kyrkan att testa stenen igen så att den då klarar ett tryck på 35 kilo.

Se inslaget i Arbetarbladet I DAG här ovan för att se hur en provtryckning går till och hur det görs när en ostadig gravsten läggs ned.

Mer läsning