Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför valde juryn bort Gävle

För svag europeisk dimension och oro över budgeten.
Juryn är klar med sin motivering till varför inte Gävle fick bli europeisk kulturhuvudstad.
– Det var som vi trodde ungefär, säger kultur- och fritidschef Mats Öström.

Annons

9 december förra året fattade en jury bestående av högt ansedda kulturpersonligheter från Sverige och EU beslutet att Umeå och Lund får tävla vidare om att bli europeisk kulturhuvudstad 2014. Gävle och Uppsala var därmed utslagna. Nu har juryn kommit med sin skriftliga rapport om ”semifinalen” där beslutet motiveras.


Gävle får beröm för sin entusiasm och energi kring sin kandidatur. Involveringen av medborgarna och konceptet Kulturell allemansrätt nämns också som positiva sidor.
På det negativa kontot fanns först och främst en för svag och inte tillräckligt tydlig europeisk dimension. Juryn var inte heller säker på att Gävles kandidatur förstod hur svårt det skulle bli att realisera alla ambitiösa förslag som fanns i ansökan.
– Ingen annan stad fick beröm för sitt motto, men man trodde att det skulle bli dyrt att plantera ut den kulturella allemansrätten i Europa. Vi hade inte uttryckt hur vi skulle gå till väga och kanske satsat för lite pengar på marknadsföring, säger Mats Öström.


Även budgeten för hela satsningen var något som juryn oroade sig för. På grund av det lokala motstånd som fanns mot satsningen trodde man att finansieringen skulle bli ”en ständig källa till svårigheter” för Gävle.


Lika hård kritik som Uppsala fick dock inte Gävle. Uppsalas ansökan saknade enligt juryn idéer och kreativitet och man tyckte att det märktes tydligt att förberedelserna bara pågått i ett år. Medlemmarna i panelen skriver att de var besvikna på Uppsalas ansökan och presentation och tycker att kandidaturen inte utvecklade och byggde vidare på de kulturella fördelar som finns i staden. Projektet var inte heller tillräckligt förankrat bland medborgare och kulturliv, enligt juryn.Projektkontoret för Gävles kandidatur finns fortfarande kvar på Spegeln. Men det är bara projektledaren Anna-Karin Ferm som finns kvar och slutför uppgiften med att avveckla och utvärdera projektet. Hon förväntas vara färdig med arbetet i mars och ska bland annat rapportera till Kultur- och fritidsnämnden som ska diskutera vilka förslag och idéer som ska användas vidare.
– Vi hoppas att Gävle kan utses till ett kulturellt centrum 2014. Det gjorde man till exempel med de städer som inte vann titeln i Storbritannien. Vi är helt öppna för samarbete med både Umeå och Lund, säger Mats Öström.

Mer läsning

Annons