Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför valde norska företaget Gävle

/
  • Petter Holmberg, vd, och Per Magnusson, chef för kundmottagningen, är nöjda med att finnas i Gävle.

För tre år sedan öppnade norska företaget Geomatikk sitt Sverigekontor i Gävle.
– Vi fick rådet att lägga företaget i Gävle. Därför att här fanns Future Position X och regionen var GIS-orienterad, säger Petter Holmberg, vd i Geomatikk Sverige.

Annons

Johan P Bång och hans kollegor hade kontakt med de norska ägarna som valde mellan olika orter, bland annat Stockholm och Västerås.

– Vi marknadsförde Gävle och pekade på fördelarna, till exempel när det gäller kompetens och närhet till viktiga kunder, säger Johan P Bång.

Sedan hösten 2012 har företagets svenska dotterbolag växt från drygt tio anställda till ett 70-tal i början av nästa år.

Hälften, cirka 35 personer, finns i Gävle. Företaget har lokalkontor i Lund och Sollentuna. En stor del av personalen är fälttekniker som utgår från sina bostäder runtom i landet.

Högskolan i Gävle hade också betydelse för valet av etableringsort, liksom att det fanns tillgängliga lokaler och goda kommunikationer, bland annat till Arlanda.

Geomatikk säljer tjänster där digitala kartor är en viktig del. De hjälper olika aktörer att hålla koll på var ledningarna ligger i marken så att man inte ska riskera att gräva av kablarna.

– Vi skyddar elektroniska kommunikationer från skador i samband med markarbeten, säger Petter Holmberg.

Kunderna är bland annat telekom- och elbolag, aktörer som äger och ansvarar för ledningsnät.

I lokalerna på Näringen i Gävle sitter personalen i ett öppet kontorslandskap och servar kunderna.

Antingen skickar man digitala kartor till aktörerna, kartor där ledningarna är markerade. Eller också skickar man ut fälttekniker som mäter in ledningarna med speciella instrument och markerar var de ligger.

I dagsläget har Petter Holmberg mer sporadiska kontakter med Johan P Bång och andra i FPX.

– Vi håller oss informerade. Nu har vi lite tankar om att etablera ytterligare verksamhet i Gävle. Då diskuterar vi olika möjligheter att få hjälp av FPX, till exempel med introduktionsprogram.

Vid en av dataskärmarna sitter Helene Pettersson. Hon pratar just med en kund som vill ha snabbare hjälp från Geomatikks fälttekniker för markering av kablar i marken.

– Jag har en bakgrund inom Telia. Man bör kunna läsa kartor, ha datavana, kunskaper om olika typer av kablar och förmåga att prata med kunder, säger hon om kompetenskraven.

Mer läsning

Annons