Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Darmell (M) älskar att påverka – "Vi vill utveckla samarbetet med Miljöpartiet och sossarna"

/

Han älskar att kunna påverka. Men hittills har han hållit sig borta från barrikaderna.
– Jag har jobbat väldigt mycket internt, som en "anonym barrikadpolitiker". Nu får jag visa mig mer, säger Morgan Darmell (M), 63 år, ny ordförande i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden i Gävle.

Annons

Han har varit med i nämnden sedan den politiska organisationen ändrades efter "förskingringshistorien" på Borgarskolan för ett par år sedan. Dessförinnan satt han i barn- och ungdomsnämnden i 18 år.

Så han är gammal i gården och rör sig vant på Skolkontoret på Ruddammsgatan där vi träffas för intervjun.

Hur kom det sig att du blev politiskt engagerad?

– Min äldste son har Asperger. Min dåvarande fru och jag kämpade mycket för hans tillvaro, hans rätt till hjälp. Kring 1996-97 flyttade vi hem till Gävle från Hälsingland och då satt min barndomskamrat Birgitta Bjerkén i barn- och ungdomsnämnden. Där fanns en ledig plats som ersättare. Kunde jag vara med och påverka barns och ungdomars utveckling i kommunen?

Varför blev det Moderaterna?

– Jag var tidigare kreditchef på bland annat Gevalia. När vi flyttade upp till Hälsingland blev jag arbetslös, såg att det fanns utrymme för egna affärsidéer och blev egen företagare. Jag sålde kreditupplägg till en utländsk bank. Jag tyckte skattetrycket var alldeles på tok. Det styrde in mig som moderat och där har jag funnits kvar sedan dess.

Han har trivts i politiken. Nu ser han fram emot att kunna påverka ännu mer än tidigare.

Hur kommer det att märkas att du är ny ordförande i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden?

– Jag kommer att synas väldigt mycket då vi har näringslivsträffar och kommer att göra många företagsbesök. Jag behöver inputen, bland annat när vi ska följa upp näringslivsprogrammet som avslutas 2016, följa upp, värdera och skapa ett nytt. Vi måste lyssna mer på företagarna, säger Morgan Darmell.

Första gången han visade upp sig var på den så kallade näringslivsfrukosten på Söders källa 3 februari. Drygt 170 företagare var där. De nya kommunalråden och nya näringslivschefen Johan Tunhult presenterades. Darmell nöjde sig med att mingla.

Han hoppas att det blir mer av dialog än hittills, att politikerna lyssnar och inte går i försvar.

Vad blir största skillnaden jämfört med när de rödgröna styrde?

– Alliansen har pratat ihop sig. Vi är vana vid att kompromissa och nå fram till konsensus, säger han och berättar om måndagsmötena då kommunalråd och ordförandena i nämnder och bolag träffas och tar upp aktuella frågor.

Hur ska ni skapa majoritet i nämnden?

– Vi driver allianspolitik, punkt slut. Vad SD vill göra är deras bord. Det får vi leva med. De har ofta en avgörande röst och det är ju därför vi sitter här i dag.

Läs också: Ett år som vågmästare – så har SD lagt sina röster.

Kan det bli aktuellt att samarbeta med ett rasistiskt parti som Sverigedemokraterna?

– Nej, det har vi klart uttalat. Vi vill utveckla samarbetet med Miljöpartiet och sossarna.

Vad ser du för utsikter för det?

– Jag ser inga utsikter utan bara mål. Målet är att vi i många frågor ska kunna arbeta tillsammans.

Men då måste ni kompromissa där också?

– I näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden har vi kompromissat många gånger. Med förre ordföranden Ahmed Amin (S) har vi redan ett bra samarbete. Det är inget nytt. Vi kompromissar i beredningarna och där sitter ju S och MP med. Inte SD.

Morgan Darmell beskriver sig som "konkret och saklig". När han får information vill han gärna få den verifierad.

Strax före jul hamnade alliansen och de rödgröna på kollisionskurs. Alliansen drev igenom ett nej till miljonbidragen till nätverket Future Position X (FPX) och företagsinkubatorn Movexum. Underlaget var för dåligt, menade alliansen med stöd av SD.

– Det är faktiskt första gången på två år som vi inte haft konsensus. Det var främst jag som slog bakut där, säger Morgan Darmell.

Läs också: Därför sa Alliansen nej till GIS-projekt.

FPX och Movexum fick sedan två månader på sig att visa tydligare mål och resultat.

Vad kommer att hända med bidraget?

– Vi har i uppdrag av kommunstyrelsen att bereda ett underlag där FPX och Movexum utarbetar nya processer. Vi går igenom vad vi är missnöjda och nöjda med, säger han utan att lova att det blir ett ja i slutändan

Vad tycker du om företagsklimatet i Gävle?

– Vi ligger på 239:e plats i Svenskt Näringslivs rankning. Det är på tok. Det som fått dåligt resultat är till exempel servicen till företag. Vi måste ta reda på varför. En del svar finns i enkäter som vi gjort på näringslivsfrukostar, säger han.

Innan vi avslutar intervjun vill han gärna lyfta fram de sociala företagen, något som han vill stödja, liksom satsningar på att skapa jobb åt flyktingar och – inte minst – arbetsmarknadsenhetens verksamhet för personer som står långt från arbetsmarknaden.

I sin nya roll tjänar han 31 200 kronor, hälften av arvodet för en riksdagsledamot.

– Som företagare sedan tolv år tillbaka är det ovant med fast inkomst, konstaterar han.

Morgan Darmell

Ålder: 63 år.

Familj: Gift med Mari. Tre barn i tidigare förhållanden.

Bor: Lägenhet på Brynäs i Gävle (70 procent av tiden) och i fritidshus i Orsa.

Aktuell: Ny ordförande i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden i Gävle.

Andra politiska uppdrag: Nämndeman i Gävle tingsrätt, styrelseledamot i det kommunägda bolaget Visit Hälsingland-Gästrikland AB och ersättare i kommunfullmäktige.

Yrke: Företagare. I dag är han konsult och rådgivare inom Arbetsförmedlingens starta-egetverksamhet, något som han är på väg att avveckla för att ägna 80–100 procent av tiden åt politiken.

Intressen: Fritidshuset i Dalarna där paret äger skogs- och ängsmark och sköter om två hästar. Åker gärna skridsko på Orsasjön.

Facebook och Twitter: "Nej, jag har Facebook-konto men använder det absolut inte i tjänsten".

Läs också: Här är de som styr Gävle kommun efter årsskiftet.

Läs också: Han tar över socialnämnden.

Läs också: FPX pch Movexum får två månader på sig.

Läs också: FPX hoppas nya kommunledningen släpper fram pengar.

Mer läsning

Annons