Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dasset - en herrgård i mini-format

/
  • INGET FÖR HUNDARNA. Marianne och Anders Snell inspekterar dasset tillsammans med vovvarna Bosse, Vesta och Fabienne. Bosse var den enda av hundarna som vågade sig in på dasset som hör till Vifors herrgård och ligger vackert längs Hamrångeån.
  • KVARTETT. På sittbänken finns fyra hål med tillhörande lock. ”Det finns plats för hela familjen då” skojar Marianne Snell.
  • FANTASTISK UTSIKT. ”Det får många plus för läget, va?” skojar Anders när han pekar på dasset som ligger gömt i en lummig skogsdunge med utsikt över Hamrångeån.
  • SOM FÖRR. När Lars och Marianne lät restaurera det gamla k-märkta dasset förra året var det viktigt att allt blev precis som förr. Både dörren och fönstren har restaurerats för att se ut som på mitten av 1800-talet då dasset uppfördes.

Som en herrgård, fast i miniformat. Och med utsikt över Hamrångeån och Vifors herrgård. Anders och Marianne Snells utedass är ett paradis för alla dassvänner.

Annons

Det röda dasset med de rundade, vackra fönstren hör till Vifors Herrgård som ligger en bit norr om Bergby.

Från herrgården ser man inte dasset, som ligger gömt bland lummiga träd, men om man går ner till Hamrångeån som rinner genom tomten skymtar ett rött dass som mest liknar en mini-herrgård.

– Det ligger fantastiskt fint till, och det känns väldigt äkta, säger Anders Snell och berättar att dasset renoverades förra året.

Rötskadat

Då var det k-märkta dasset, med anor från mitten av 1800-talet, illa åtgånget av rötskador och både fönster, tak och panelen behövde åtgärdas.

Förra året ägnades åt omfattande renovering och nu står dasset på sin plats precis som för 150 år sedan då brukspatron David von Schinkels tjänstefolk fick uppsöka ”hemlighuset”.

– Jag tycker att det är kul att man kan sitta där två personer samtidigt. Fast jag vet inte om jag skulle vilja gå på dass två och två, funderar Marianne.

Fyra samtidigt...

– Det finns ju fyra hål till och med, upplyser dottern Maria sina föräldrar som var övertygade om att det ”bara” fanns två hål på dasset.

– Men herrgud, skulle man sitta fyra stycken här då samtidigt? säger Marianne med ett skratt när hon konstaterar att det mycket riktigt ligger fyra lock uppe på sittbänken.

Herrgården renoverades mellan 1951 och 1952 och Marianne och Anders misstänker att det var senast någon besökte dasset. För att få mer reda på exakt när öppnar barnen i familjen dyngluckan och letar på ett tidningsark från 1952.

– Vi har aldrig använt dasset men när avloppet frös i påskas hade vi funderingar på att gå bort dit, skrattar Marianne.

Mer läsning

Annons