Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

David drömde om Elin

/
  • PUSS PÅ DIG. David Jacobsson-Weiss tog sig en svängom med sin mamma Anna-Lena Weiss till ”Drömmen om Elin”.
Foto: Jenny Lundberg
  • ALLT STÄMDE. Lundgrensstämman i Valbo bjöd på kanonväder och flera uppträdanden med dragspelsmusik av bland andra Jularbo Gille från Avesta.
  • TOG EN PAUS. Kerstin Mattsson, Seppo Saari och Lennart Olsson från spelmanslaget Durdraget kopplade av i solskenet och applåderade uppskattande till Jularbo Gille.
  • HÖLL I GÅNG. Inge CarlÈn med slokhatten var en av alla spelmän som kom till spelmansstämman på Lundgrens gammelgård.

Musik, buskspel och lantlig svensk idyll.
Lunds bonde- och utanvessare- förening höll i går spelmansstämma på Lundgrens gammelgård i Valbo för andra året i rad.

Annons

Dagen kunde inte ha varit bättre för en spelmansstämma utomhus. Lundgrens gammelgård i Valbo visade sig från sin allra bästa sida med strålande sol, uppåt trettio grader varmt och omkring 200 besökare under dagen. En hel del av dem var spelmän och dragspel var det klart vanligaste instrumentet.
– Det roligaste med spelmansstämmor är att träffa andra, spela ihop och få inspiration och lära sig nya saker, säger Lennart Olsson.

Han är med i dragspelsgruppen Durdraget med medlemmar från Valbo och Sandviken som spelar valser, polskor, masurkor och mycket annat.
– Gammal dalpolska är mitt stora intresse. Det låter som en blandning mellan polska och masurka, berättar han.

Initiativtagare till spelmansstämman på Lundgrens gammelgård är Ivan Jacobsson. Han hade bland annat bjudit dit Jularbo Gille, Valbo dragspelsklubb och Gilles durspelsgrupp. Alla njöt de av solskenet och bjöd på låtar som ”Bränn-Pers vals” och ”Johan på snibben”. Dagen avslutades med ett så kallat allspel med samtliga spelmän på scenen.
– Det är fantastiskt. Vilken dag och vilken plats, sammanfattar Lennart Olsson.

Mer läsning

Annons