Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är först ut med att minska barngrupperna

Förskolan Klintbergsgården är först ut med att få en rejäl minskning av barngrupperna. Nu går 97 barn på förskolan, i höst blir det 86.

Annons

– Vi är jätteglada, säger Anna-Carin Söderhielm som sitter i förskolans föräldraråd.

I ett och ett halvt år har föräldrarådet på Klintbergsgården försökt få politiker och tjänstemän att förstå att förskolan har alldeles för många barn.

– Det är små lokaler, stora grupper och hög närvaro. Vi har ju vetat att kommunen har gjort en kartläggning av alla förskolor, och den har väl visat precis det som vi har pekat på, säger Anna-Carin Söderhielm.

I dag finns fem avdelningar på Klintbergsgården, med 16, 18, 18, 22 och 23 barn. I höst blir det i genomsnitt 17,2 barn per avdelning med tre anställda.

Karin Sundell är förskolechef för förskolorna på Brynäs och Nynäs.

– Det blir en stor kvalitetsfaktor att få tio barn färre. Det här är en förskola med ganska höga vistelsetider och oflexibla lokaler med avdelningar som ligger utefter en lång korridor, säger hon.

Tjänstemännen på barn- och ungdomsförvaltningen är klara med sin genomgång av Gävles alla förskolor, där de bedömt lokalerna, barngruppens sammansättning och vistelsetid, personalens kompetens och så vidare. Analysen används för att bestämma ett rimligt antal barn som varje enskild förskola kan ha. Det finns fler förskolor som liksom Klintbergsgården har dåliga förutsättningar för stora barngrupper, och som också kommer att ha färre barn från i höst. Men i de flesta fall finns ännu inget fastslaget platsantal.

– Det handlar inte om att om föräldrarna tycker väldigt mycket på en förskola så ska de få det bättre än där man inte klagar. Förskolorna har olika förutsättningar och det ska vi ta hänsyn till så att alla barn får en likvärdig kvalitet, säger Åsa Wiklund Lång, socialdemokratisk ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Mer läsning

Annons