Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är levande gräsklippare

/

Strax innan tennishallen och Läkerol arena i Sätra går en grusväg in i skogen. Här betar fem lamm och tre tackor fridfullt i en hage. De är miljövänliga gräsklippare i kommunens tjänst.

Annons

Strax innan tennishallen och Läkerol arena i Sätra går en liten grusväg in i skogen. Statoilmacken ligger några meter åt det andra hållet, skymd av träden. Här går fem lamm och tre tackor och betar fridfullt i en hage, de är miljövänliga gräsklippare i kommunens tjänst.

Just nu går ett 80-tal djur runt om i kommunens hagar och håller gräset i schack. I Hemlingby, Eggegrund, Knappvreten i Olsbacka, Hakudden i Sikvik och så här, på Röjningen i Sätra.

– Kostnadseffektivt och mycket trevligare än maskiner, säger Johan Öholm, chef för Friluftsliv på Gävle kommun.

För elva år sedan skaffade Rosie Lundh några enstaka får för att träna hunden Swipp. Efter kontakt med kommunen fick hon tillåtelse att ha fåren i Hemlinby. Sedan dess har det blivit allt fler djur. Kommunen tog över för fyra år sedan och nu är Rosie Lundh anställd av kommunen för att ansvara för fåren och de övriga djuren i Hemlingby.

I dag finns det ungefär 30 tackor och några baggar, resten är årslamm. Varje höst slaktas flertalet årslamm. Djuren säljs till ett lokalt slakteri och pengarna går till vinterfoder för de djur som övervintrar i Hemlingby.

På den andra sidan stängslet på Röjningen går Reidun Wingfjord fram och tillbaka med en gul, motordriven gräsklippare. Hon är fastighetsskötare för Rillens folkdanslag som rår om det vackra 1700-talshuset på Röjningen. Hon är mycket nöjd över sina nya grannar.

– De gör ett himla jobb, förra året var gräset till axelhöjd. Jag har väntat på det här i fem års tid. Skogen höll på att ta över. Någon gång kom anställda från kommunen med grästrimmer, men det är ju inte miljövänligt, på det här sättet bevaras marken på ett helt annat sätt.

Mer läsning

Annons