Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bär i sjalar för barnens skull

/
  • Theres Samin bär Elias i sele och Lisa Tingelöf bär Ellie i sjal.
  • Desirée Dahlén Ternström, Lisa Tingelöf och Christine Sisell vurmar för sjalar och selar att bära barnen i.
  • Hanna Söderman, Therese Samin, Lisa Tingelöf och Christine Sisell bär sina barn i sjal och sele.

De vill lyfta fram vikten av att bära barnen med ergonomiska bärselar och så kallade bärsjalar.
– Barnet ska sitta så här, säger Desirée Dahlén Ternström och visar hur selen bör se ut.

Annons

På söndagen samlades ett tiotal föräldrar med selar och sjalar för att sprida budskapet i centrala Gävle. Kallelsen till träffen hade gått via en så kallad Flashmob på Facebook.

– Det började med en träff i Boulognern. Sen bildade vi en bärsjalsgrupp och en sida på Facebook, "Sjalbarn i Gävle", säger Haley Le Roy.

I dag samlar FB-gruppen cirka 70 medlemmar.

De går en tur längs gågatan i solskenet, med färggranna bärsjalar och selar, de flesta med barnen på magen och några med större barn på ryggen.

I gruppen byter de funderingar och erfarenheter, provar varandras selar och delar med sig av tips och råd. Det finns många modeller och det är svårt att välja rätt.

– Barnet ska sitta i M-position så att knäna är högre än rumpan. Barnets rygg ska vara lätt rundad och andningsvägarna ska vara fria, säger Desirée Dahlén Ternström och demonstrerar sin sele.

De flesta i gruppen har köpt sina bärdon på nätet. De menar att det i Gävle saknas fysisk butik som säljer bärsjalar och selar.

– Det är suveränt. Man har armarna fria och slipper anstränga dem med att hålla barnet, säger Daniel Göthlund, en av få män i gruppen, och pekar på fördelarna jämfört med barnvagnen.

Flera av föräldrarna har flera olika sjalar, i olika material och färger. De nämner närheten, att barnet har nära till ögonkontakt med föräldern och att bärdonet skonar ryggen.

Mer läsning

Annons