Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”De borde ha förhört mig fler gånger”

/
  • Inte nöjd med domen. Det var en befrielse för Anna att hennes tidigare pojkvän dömdes och låstes in. Men i efterhand är hon inte alls nöjd med domen.

För att döma någon för grov kvinnofridskränkning krävs att misshandel kan styrkas i åtminstone två fall, samt att de varit led i en upprepad kränkning och varit ägnade att allvarligt skada kvinnans självkänsla.
– Men om man varit hjärntvättad i många år är det inte så lätt att bevisa allt som hänt, säger ”Anna”.

Annons

I går berättade vi om Anna, som egentligen heter något annat, och som under många år levde ihop med en man som misshandlade henne psykiskt och fysiskt.
För att komma åt män som systematiskt misshandlar och kränker den kvinna de lever med finns sedan 1998 en möjlighet att döma för grov kvinnofridskränkning.
Befrielse att han låstes in
Annas före detta sambo har suttit i fängelse flera gånger för misshandel. I juni förra året fick han åtta månaders fängelse för att ha slagit och sparkat Anna under ett par dagar i början av juni.
Då var det en befrielse att han låstes in. Men i efterhand är Anna inte alls nöjd med domen.
– Jag tycker att de borde ha förhört mig fler gånger, kallat in vittnen, frågat efter dagböcker och foton. Han är bara dömd för misshandel av normalgraden, men det handlar om ett successivt nedbrytande under nio år. Han borde dömas för grov kvinnofridskränkning och låsas in så länge det går. Men då direkt efter kunde jag inte se allting klart, säger hon.
Polisen Maria Pärssinen förhörde Anna vid två tillfällen efter att Anna lämnat sambon. Hon tycker att Anna fick mycket gott om tid på sig för att redogöra för vad hon varit med om.– Hon berättade om enormt många misshandelstillfällen, men hon hade svårt att i detalj redogöra för var, när och hur. Det svåra är ju att bevisa. Jag antar att åklagaren gjorde bedömningen att det var för få tillfällen som kunde styrkas för att det skulle kunna bli grov kvinnofridskränkning, säger Maria Pärssinen.
– Jag förstår hennes situation. Men om någon sitter häktad måste polis och åklagare skyndsamt utreda och försöka få den misstänkte fälld för det som går att styrka. Man kan inte ha en person inlåst och sitta och vänta på att det eventuellt ska komma fram mer, säger Maria Pärssinen.För en vecka sedan gjorde Anna en ny polisanmälan om grov kvinnofridskränkning och förhördes på nytt av Maria Pärssinen.
– Jag har gått igenom dagböcker och skrivit ner datum. Jag hittade tio nya misshandelsfall att anmäla och så berättade jag om allt det psykiska. Det kan inte vara rimligt att han bara ska vara dömd för misshandel av normalgraden, säger Anna.

Mer läsning

Annons