Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De erbjuder hjälp direkt

/
  • Har fått projektpengar. Margaretha Sjöberg och Pia Odén är psykoterapeuter på S:t Lukas mottagning i Gävle-Sandviken. De har efter att beviljats en halv miljon kronor från olika stiftelser startat ett projekt för att erbjuda barn och ungdomar samtalsbehandling till en subventionerad kostnad.

– Ohälsan bland barn och ungdomar ökar katastrofalt, säger Ulla Gidlöf, psykoterapeut på S:t Lukas mottagning i Gävle-Sandviken.

För att ändra på detta har mottagningen ansökt om projektpengar för att erbjuda barn och ungdomar samtalsbehandling till en subventionerad kostnad.

Annons

Det har varit lyckat. Totalt har mottagningen det senaste året beviljats en halv miljon kronor ur olika stiftelser.

Senast var det Sigrid Göranssons stiftelse som delade ut 200 000 kronor till ändamålet. Tidigare har även Adolf Grapes minne beviljat 300 000 kronor.

Pia Odén, Margaretha Sjöberg och Ulla Gidlöf är legitimerade psykoterapeuter på S:t Lukas mottagning i Gävle-Sandviken.

– Det som särskiljer oss är att vi inte är sammanblandade med landstinget, förklarar Pia Odén.

Under förra året besöktes mottagningen av 265 personer som deltog i psykoterapi och krissamtal, dessutom erbjuder S:t Lukas handledning för olika personalgrupper; "hjälp till hjälpare", det kan handla om skolpersonal, poliser, eller vårdpersonal.

Mottagningen har nu, med hjälp av olika stiftelser, startat ett ettårigt projekt för att erbjuda barn och ungdomar subventionerad samtalsbehandling. Och hjälp ska gå att få snabbt.

– Det började med att en massa föräldrar ringde hit och var förtvivlade. De hade försökt att få hjälp via den offentliga vården. Men där är det väldigt långa väntetider och tuffa kriterier för att komma in. Vi vill att hit ska man kunna ringa och få hjälp senast nästa vecka, berättar Pia Odén.

Det handlar om ungdomar som befinner sig i olika krissituationer. Separationsproblem, relationsproblem, ätstörningar, tomhetskänslor, depression och olika fobier.

– Men det handlar även om barn och ungdomar som utsatts för eller bevittnat sexuella övergrepp eller våld i familjen, berättar Ulla Gidlöf.

De tre psykoterapeuterna berättar att det är många oroliga föräldrar som hör av sig angående sina ungdomar som hamnat i ett ingenting, mitt emellan gymnasiet och yrkeslivet.

– Det är en svår tid för unga vuxna i dag, med den arbetslöshet som finns, säger Pia Odén.

– Och samtidigt som alla studier visar på att de unga mår allt sämre så skär det offentliga ned, säger Ulla Gidlöf.

Med hjälp av de beviljade pengarna från de olika stiftelserna kan nu S:t Lukas erbjuda samtalsbehandling för barn och ungdomar till en låg, subventionerad summa.

– Vi vill inte att det ska vara en klassfråga vem som har råd att få hjälp, säger Margaretha Sjöberg.

Mer läsning

Annons