Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får inte sin utlovade förskoleplats

/
  • Kan inte börja jobba. Sebastian Eng och Shiva Nejad har fick ingen förskoleplats åt sonen Benjamin Eng i december som önskat, trots att de anmälde behovet redan i april. De har nu fått ett erbjudande i Sätra, med inskolning i slutet av januari, men är tveksamma eftersom förskolan kallas ”en tillfällig lösning”.

Sebastian Eng och Shiva Nejad hade tänkt skola in sin son Benjamin i förskolan nu i december och Shiva skulle börja jobba i januari. Men de fick ställa in sina planer på grund av Gävle kommuns stora brist på förskoleplatser.

Annons

Benjamin Eng fyllde ett år 12 december. Det datumet skrev hans föräldrar på den ansökan om förskoleplats som de lämnade in när han bara var någon månad. Men en vecka innan datumet hade de fortfarande inte fått något erbjudande.

– Det är dålig kommunikation och dålig planering av kommunen. Om de samarbetar med andra borde de kunna veta ett par år i förväg ungefär hur många barn som behöver förskoleplats, säger Sebastian Eng.

Shiva Nejad driver en frisersalong, som under hennes föräldraledighet sköts av hennes bror.

– Jag har inte kunnat berätta när jag kan börja jobba igen. För många måste det vara ett jättestort problem att inte kunna säga till jobbet när man kommer tillbaka, det behöver de ju veta, säger hon.

Ingen som tagit kontakt

De reagerar också på att ingen från Gävle kommun har tagit kontakt med föräldrarna när det stått klart att det inte finns tillräckligt med platser. På sin hemsida lovar kommunen nämligen att de garanterar förskoleplats inom fyra månader från att ansökan lämnas in, eller senare om föräldrarna önskat ett senare datum.

– De borde ju meddela om de inte kan leva upp till vad de lovar. Annars tror man ju att man ska få en plats det datum man sökt, säger Shiva Nejad.

Hon ringde placeringsassistenten på barn- och ungdom första gången i oktober och fick beskedet att de inte visste något men att det var ont om platser. På Söder, där de bor, skulle det bli platser lediga tidigast i augusti.

Tillfällig lösning

I början av december, när det önskade datumet närmade sig, ringde Shiva Nejad flera gånger och tjatade. Efter några dagar kom ett skriftligt erbjudande om en plats i gamla Pingeltorpsskolan i Sätra med inskolning i slutet av januari.

– Men det känns ju inget bra när de kallar de för en tillfällig lösning. Det känns inte så tryggt. Helst vill man ju att han ska få dagiskompisar som han får behålla och allra helst som bor i samma område, säger Sebastian Eng.

Mer läsning

Annons