Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får Region Gävleborgs kulturstipendier – AB:s krönikör premieras

Varje år delar Region Gävleborg ut kulturpris och kulturstipendier till utövare i Gävleborgs län och i år premieras bland annat författaren och AB-krönikören Anna Jörgensdotter.

Annons

Region Gävleborg väljer att dela ut sina två kulturprisstatyetter till författaren och illustratören Jens Ahlbom från Hudiksvall samt slöjdaren, hantverkaren och pedagogen Barbro Olsson från Söderhamn.

Två priser till Hälsingland men tre av de sex personer som tilldelas ett kulturstipendium på 25 000 kronor vardera har dock anknytning till Gästrikland.

Dessa är sömmerskan och slöjdaren Kristin Sundberg från Storvik, konstnären Lena Wennberg från Gävle samt författaren Anna Jörgensdotter från Gävle.

Anna Jörgensdotter är också krönikör för Arbetarbladet och får stipendiet med följande motivering från Region Gävleborg.

"Anna Jörgensdotter har inspirerats av en grupp män som åkte från Gävle för att slåss mot fascisterna i Spanien på trettiotalet. Hon arbetar nu med en roman som utspelar sig i Gävle och i Spanien mellan 1936 – 1939. Researcharbetet medför mycket tid på Arbetarrörelsens arkiv i Stockholm och resor i krigets fotspår i södra delarna av Spanien. Enligt planerna ska romanen publiceras nästa år, 80 år sedan de flesta av de frivilliga reste för att delta i kriget.

Region Gävleborg vill med kulturstipendiet medverka till att Anna Jörgensdotter kan genomföra en planerad studieresa till Spanien, sommaren 2016."

LÄS OCKSÅ: Krönikor och texter av Anna Jörgensdotter

För sömmerskan och slöjdaren Kristin Sundberg lyder motiveringen:

"Kristin Sundberg vill utforska och lära sig den flera hundra år gamla tekniken att vattentäta textilier genom oljebehandling. Projektet ska utgå från lokalt producerat råmaterial. Utifrån dessa kommer Kristin att skapa en kollektion med fyra olika modeller av regnkläder: en cape, en jacka, en rock och en huvudbonad. Nyckelbegrepp i Kristins produktidé är Miljö, Natur, Mode, Konst och Hantverk. Resultatet ska redovisas i en utställning eller genom ett reportage.

Region Gävleborg vill med kulturstipendiet medverka till förverkligandet av projektet och till att Kristin Sundberg kan fortsätta att utvecklas som designer och hantverkare."

Konstnären Lena Wennberg får stipendiet med följande motivering:

"Frågan Vad ska vi äta? får olika innebörd var på jorden den ställs. Handlar det t ex om överflöd eller om brist? I Lena Wennbergs pågående sociala konstprojekt Vad ska vi äta? problematiseras och ställs frågor om samtidens konsumtionsmönster och hur de påverkas av  ekonomiska och kulturella faktorer. Projektet är flerårigt och innefattar research och insamlande av material i olika länder.  Arbetet delredovisas kontinuerligt med utställningar inom och utom Sverige. Lena söker nu medel för en arbets- och studieresa till England för fortsatt utveckling av konstprojektet.

Region Gävleborg vill med kulturstipendiet medverka till att Lena Wennberg kan utveckla och fördjupa sitt konstprojekt Vad ska vi äta?."

Mer läsning

Annons