Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fick surra fast boden

/
  • HÖGVATTEN. Karolina Lindmark kunde konstatera att vattnet hade stigit en och en halv till två meter och tagit sig in på tomten till hennes föräldrars hus i södra Åbyggeby. Jan Lindmark fick ta av sig skorna och vada ut i Testeboåns vatten för att surra fast ett av uthusen.
  • Så här såg Testeboån ut vid lunchtid på söndagen.

Testeboån svämmar över i vårfloden. För en husägare i Åbyggeby når vattnet bokstavligen inpå knuten.

I går fick Jan och Karolina Lindmark surra fast ett av uthusen för att hindra att det flöt iväg.

Annons

Den snörika vintern gör att vattenföringarna i Gavleån och Testeboån är höga just nu. Värst är det i Testeboån, som har svämmat över på flera ställen, bland annat i Åbyggeby och Forsby.

Karolina Lindmark vaktar sina föräldrars hus i södra Åbyggeby och på fredagen blev hon och maken Jan Lindmark riktigt oroliga.

– Jag fick en chock när jag såg att vattnet hade stigit så här högt. Man såg hur det fortsatte att stiga hela tiden, säger Karolina Lindmark.

Rekordhögt vatten

Vattnet har stigit med en och en halv till två meter och strömmade på lördagseftermiddagen runt hela bostadshuset. Trädgården var helt vattenfylld och ett av uthusen stod i halvmetersdjupt vatten.

För att hindra uthuset från att flyta iväg i strömmen vadade Jan Lindmark ut och surrade fast det med hjälp av ett rep. Elförsörjningen stängde han också av.

– Så här högt vatten har det aldrig varit. Vi trodde att stugorna låg på rätt höjd, men det räcker tydligen inte. Förra året kom det inte in något vatten alls på tomten, säger han.

Har nått sin kulmen

Grannen vittnar om att årets vårflod är den största sedan 1977. Vid SMHI:s mätstation i Testeboån registrerades en vattenföring på 78,8 kubikmeter per sekund under fredagen. Snittet för årstiden ligger på ungefär 65 kubikmeter per sekund.

Under lördagen steg vattnet ytterligare cirka fem centimeter men vattenföringen bedöms ändå ha nått sin kulmen och prognosen är att den blir lägre de kommande dagarna.

Räddningstjänsten har besökt platsen i södra Åbyggeby och konstaterat att man inte kan vidta några åtgärder för att leda bort vattnet från husen.

Mer läsning

Annons