Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De flesta behåller sin hälsocentral

Fler privata hälsocentraler. Konkurrens om patienter och personal. Fler läkarbesök. Och mottagningar som tvingas lägga ned.

Det är några av erfarenheterna från de landsting som redan har infört fritt val av hälsocentral.

Men också att de flesta patienter väljer att inte välja.

Annons

Landstinget i Halland var först ut med att redan i januari 2007 införa vårdval i primärvården. Året därefter följde Stockholm och Västmanland efter och nu har totalt nio landsting gett patienterna möjlighet att fritt välja vilken hälsocentral de vill gå till. Samtidigt blir det fritt fram för privata hälsocentraler att starta.

Men systemet ser lite olika ut i olika delar av landet.
I Stockholm har politikerna velat öka antalet läkarbesök och det gör att hälsocentralerna där får betalt per besök. Det har också lett till en ganska kraftig ökning.I Halland vill man inte bara fokusera på antalet besök hos läkare utan all den vård som ges och därför är den största delen av ersättningen fast.
– Vi har tittat på alla de modeller som finns och den vi valt liknar mer Halland än Stockholm, säger Robert Hill som är projektledare för Hälsoval Gävleborg, som systemet kallas här.

I alla de landsting där valfrihet införts har det lett till förändringar – men hur stora beror på hur det har sett ut tidigare.
I Göteborg där utbudet av hälsocentraler varit begränsat har antalet mer än fördubblats från 14 till 38. I Västmanland där nära hälften av hälsocentralerna redan innan drevs av privata företag öppnade bara tre nya privata och två av dem har redan fått lägga ned.
– Det visade sig att de fick många patienter som var missnöjda med sina tidigare vårdcentraler och som hade stort behov av vård och det gjorde att de inte fick lönsamhet, säger Kjell Enderborn, landstingsöverläkare och ansvarig för Vårdval Västmanland.

I Halland och Kronoberg – som kan jämföras med Gävleborg i storlek – var det ungefär fem-sju hälsocentraler som öppnade första året och Robert Hill tror att det kanske kan bli lika många här.
När hälsocentralerna blivit fler har konkurrensen ökat – inte bara om patienterna utan även läkare och annan vårdpersonal. I Västra Götaland gick drygt 20 av 140 läkare över till de privata när vårdval infördes där 1 oktober i år.

Erfarenheten visar också at de flesta patienter behåller den hälsocentral de haft. Bara 10–15 procent byter.
Hur det blir i Gävleborg återstår att se.
Hälsovalet införs här 1 januari 2010.

Mer läsning

Annons