Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De går glada in i arbetslivet

/
  • EXAMEN I DAG. Utbildare Annika Hedström är stolt över de nya personliga assistenterna Micke Magnusson, Tina Engström, Camilla Persson, Tarja Andersson, Tessa Laenen och Pia Fristedt. På bilden saknas Lea Lindberg och Stefan Ahström.

I dag är det examen för åtta nya personliga assistenter. De har suttit i skolbänken i 16 veckor och är nu redo att möta arbetslivet.
– Jag har tidigare jobbat som kontaktperson och trivs enormt mycket med att arbeta med människor, säger Micke Magnusson.

Annons

Bokförsäljare, kallskänka, förskollärare och massageterapeut. De åtta elever som startade utbildningen till personlig assistent vid årsskiftet hade olika bakgrunder. Den gemensamma nämnaren var arbetslöshet och att de vill pröva på något nytt.

Arbetsförmedlingen gav tillsammans med Gästrikelärling dem chansen att gå arbetsmarknadsutbildningen till personlig assistent.

– Det finns få utbildningar i Sverige och många har resonerat så att om du inte har något annat att göra kan du jobba som personlig assistent. Jag vill ändra på det här, säger Annika Hedström på Svartnäsgården utbildning.

Hon har två handikappade döttrar och har genom åren träffat många personliga assistenter.

– En personlig assistent ska vara stabil och personkemin ska fungera. Här finns åtta perfekta assistenter som gjort utbildningen med god anda, säger Annika Hedström.

Under dessa fyra månader har studenterna lärt sig en hel del. Bland annat om kommunikation, kost och motion och hur man bemöter en kund. De har också träffat handikapporganisationer.

– Vi har fått se jättemycket. Det jag inte tidigare tänkte på var hur mycket som är i vägen i vardagen för funktionshindrade, säger Tessa Laenen.

Det som de kanske minns bäst är när de fick lära sig teckenspråk och den tre veckor långa parktiken.

– Det är då man lär sig. Jag är friskvårdare och humanist och sökte hit för att jag ville ta vara på de bitarna. Helst vill jag arbeta på ett privatboende, säger Pia Fristedt.

I dag finns det cirka 45 000 i Sverige som arbetar som personlig assistent. Grundlönen är cirka 19 000 kronor. Förhoppningen är att alla åtta ska få jobb.

– Nu kommer sommaren snart och många börjar nog som semestervikarie. Personlig assistent är ett brett yrke och vi ser att det finns ett behov av fler, säger Kjell Helling på Gästrikelärling.

Mer läsning

Annons