Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har byggt broar i Sätra

/
  • SAMMANFOGAR DELARNA. Elvaåriga Natalie Abbaszadeh målade sin träbit i glada färger, rosa och blått. Här binder hon ihop några av delarna femteklassarna har målat under invigningen av utställningen ”Bygga broar” som visas på Sätra bibliotek.
  • DEMOKRATIDOCKOR. Runt om i Sätra bibliotek sitter dockor som elever från Lilla Sätraskolan och Ulvsäterskolan har gjort i projektet Bygga broar. ”Elevernas grupper har fått göra spegelbilder av sig själva, det blir en demokratisk process”, säger konstnären Riitta Tjörneryd.
  • HAR SAMARBETAT. Sara Sjökvist, Nora Bogren, Linus Sjöstedt, Erika Larsson och Ifrah Abdim har tillsammans skapat Lilla Sätraskolans dinosaurie, som nu kan beskådas.
  • PRATAR INTEGRATION. ”Jag hoppas att ni märker att ni har fått mer kontakt med elever på en annan skola”, sa rektor Hans Stockselius under invigningen. Konstnären Riitta Tjörneryd har lett projektet.

Bygga broar. Det är både namnet och tanken med skolprojektet som pågått i Sätra sedan i höstas. En del av resultatet finns nu att se på biblioteket.
– Det har varit kul att få göra egna grejer i stället för något som läraren har bestämt, säger Natalie Abbaszadeh, 11 år.

Annons

Det kryllar av färggranna skapelser på Sätra bibliotek. Meterhöga dockor, två dinosaurier, masker och mängder av målade rundlar i trä är exempel på elevernas skapelser.

Ungefär 300 elever från tre Sätraskolor har sedan i höstas haft skapande en timme i veckan med konstnären Riitta Tjörneryd. Syftet har varit att elever oavsett skola, skolform, kön och etnicitet ska hitta glädje i samarbete. Därför har de jobbat tillsammans från olika skolor.

Femteklassaren Natalie Abbaszadeh från Ulvsäterskolan har lärt känna några elever från Lilla Sätra.

– Med tiden lär man sig vara med andra, säger hon.

På fredagen invigdes utställningen av elevernas konstverk på biblioteket. Natalie Abbaszadeh och de andra eleverna turas om att dra ett tjockt snöre genom hål i de målade trärundlarna.

– Jag tänkte att jag ville ha lite färg, göra den färgglad för att man blir lycklig av att ha en vän istället för att sitta ensam och vara deprimerad, förklarar hon.

Rektor Hans Stockselius och Riitta Tjörneryd är märkbart stolta över vad eleverna och projektet har åstadkommit.

– Vi har byggt broar på ett väldigt konkret sätt, säger Riitta Tjörneryd.

– Vår förhoppning är att kulturen kan integreras i skolan. Många tänker att det här är bild, men de har räknat och de har skrivit om sina känslor, säger Hans Stockselius, som vurmar för integration och under fredagen också lanserade förslaget att skapa en gemensam kör för Sätras elever.

Mer läsning

Annons