Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har ordnat nytt jobb till tusentals arbetslösa

/
  • Pratar jobb. Jan Hedman, Ulrika Belin, Stig-Erik Persson, alla från A-partner, och Katarina Brännström, Tomas Tobé, Maria Plass och Hanif Bali, moderata riksdagsledamöter i arbetsmarknadsutskottet diskuterade under fredagen länets jobbsituation.

Över 2 800 nya jobb på tre år. Det är vad Trygghetsfonden har lyckats skaka fram till de personer i Gävleborg som förlorat sina jobb. Av de personer som företaget arbetat med har åtta av tio fått ett arbete igen eller börjat studera.

Annons

A-partner, ett omställningsföretag som använder sig av Trygghetsfonden. finns på flera orter i Sverige men öppnade sitt kontor i Gävle 1 april i år. Företaget med 21 anställda specialiserar sig på att hjälpa människor som blivit eller är på väg att bli uppsagda, till nya anställningar. Men de kallar sig inte för någon privat arbetsförmedling.

– Vi är ingen myndighet, men vi är en privat aktör vars uppdrag är att hjälpa folk att hitta nya jobb, säger Jan Hedman, vd A-partner.

A-partner arbetar enbart med kollektivanslutna LO-medlemmar. De som är medlemmar har ett särskilt omställningsavtal – TSL, som är en slags försäkring som löser ut om den anställde förlorar jobbet. Omställningsföretag, som exempelvis A-partner, kontaktas då av facket eller arbetsgivaren för att fånga upp den anställde så fort som möjligt.

– Vi möter individer strax innan eller efter dem har förlorat sin anställning. Vi kan hjälpa dem att gå från ett jobb till ett annat snabbt, säger Jan Hedman.

Ser individens behov

Under en treårs period har A-partner lyckats hitta drygt 2 800 jobb till arbetslösa personer i Gävleborgs län. Enligt företaget ligger framgångarna i att de ser individen och den enskildes behov.

– Vi rullar ut den röda mattan för varje individ och ser möjligheterna, säger Ulrika Belin, på A-partner.

En annan framgångsfaktor är att företaget väl känner till arbetsmarknaden. Därför kan de snabbt koppla samman arbetsgivare och arbetssökande med varandra.

– Vi ger arbetssökande det stöd de behöver så att de känner sig redo och trygga att möta arbetsgivaren. Det kan handla om att skriva cv eller följa med på besök. Det är ingen raketforskning direkt, bara sunt förnuft, säger Jan Hedman.

Arbetsmarknadsutskottet moderata ledamöter berömde under fredagen företaget för deras stora framgångar, efter en visning av Gävlekontoret.

– Det är ett fantastiskt resultat! Det är en viktig lärdom i politiken, hur vi bygger upp systemet så att man som arbetslös får det stöd man behöver, säger Tomas Tobé (M), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Hoppas riksdagen förstår

Och att politikerna drar lärdom tycker även Jan Hedman är viktigt.

– Jag hoppas att riksdagen förstår att man har kört i diket med arbetsförmedlingen som den är nu och skapar ett bättre stöd för arbetslösa, säger Jan Hedman.

Mer läsning

Annons