Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hyllar rumpvärmaren

/
  • Jacob Sundkvist och Sanna Larsson är barndomsvänner som har ärenden till sjukhuset. De hyllar den uppvärmda bänken och tror att den kan vara skön för en hemlös person att värma sig på.
  • Jacob Sundkvist och Sanna Larsson är barndomsvänner som har ärenden till sjukhuset. De hyllar den uppvärmda bänken och tror att den kan vara skön för en hemlös person att värma sig på.

Vad är det som är 30 grader varmt, grönt och behagligt att sitta på? En fjärrvärmebänk så klart!
– Det här känns skönt för rumpan, säger bänktestaren Jacob Sundkvist.

Annons

De senaste veckorna har temperaturen krupit ned mot 6-7 minusgrader och råa vindar. Men vid Gävle sjukhus huvudingång finns sedan ett par dagar tillbaka en fristad för frusna rumpor i form av två gröna fjärrvärmebänkar.

Bänkarna värms upp av hett fjärrvärmevatten som har använts för att värma sjukhuset och åker förbi bänkarna på sin väg tillbaka till produktionsanläggningarna för att värmas upp på nytt.

Vattnet är lite svalare vilket gör sittplatserna lagom varma för frusna sjukhusbesökare. Bänkarna kommer att hålla ungefär 30 grader under huvudentréns öppettider.

– Bänkarna ger både nytta och nöje. Vi tar vara på den värme som finns kvar i vattnet efter att sjukhuset har värmts upp och erbjuder samtidigt komfort för sjukhusets besökare, säger Niklas Lindmark, fjärrvärmestrateg på Gävle Energi i ett pressmeddelande.

Förbipasserande Jacob Sundkvist slår sig ned på bänken och hyllar idén.

– Det känns varmt och skönt. Som värme i bilen fast en parkbänk utanför sjukhuset. Det gör gott för pensionärer som väntar på taxi. Det är förstås skönt för mig med som snart blir pensionär, det känns skönt för rumpan, säger han.

Borde bänkarna värmas upp på fler platser i Gävle?

– Ja, det borde införas överallt, säger Jacob Sundkvist.

– Ja, det måste vara särskilt skönt att vila här en stund om man inte har någonstans att bo, flikar Sanna Larsson in.

Mer läsning