Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De knackar dörr för Afrika

/
  • Samlar in pengar. Leila Hassan, Nimo Hassan, Halima Ali och Fatha Mohamed Guelleh hjälps åt att knacka dörr för att samla ihop så mycket pengar som möjligt till förmån för svältkatastrofen i Afrika.

Svälten breder ut sig över Afrikas horn. För att hjälpa till i krisen har en grupp unga somaliska kvinnor knackat dörr för att få Gävleborna att öppna plånboken och ge en slant – om så bara en krona.

Annons

– När vi såg bilder på tv fick man nästan skuldkänslor med tanke på hur bra vi har det här och då tänkte vi att vi måste agera, säger Nimo Hassan, medlem i ungdomsorganisationen Somali Youth League i Gävle som ligger bakom insamlingen.

Tillsammans med några vänner från organisationen har hon i veckan knackat dörr både i Sätra och i Andersberg för att få in pengar till de drabbade i hungerkatastrofen.

En del smäller igen dörren

Trots att en del människor smällt igen dörren framför näsan på dem är det övervägande positiva reaktioner som ungdomarna har fått vid dörrknackningen.

– Om unga gör något tycker de flesta att det är bra. Många har stått länge och pratat med oss om situationen, säger Halima Ali.

12 miljoner behöver mat

Enligt FN är det nästan tolv miljoner människor i länderna på Afrikas horn – Somalia, Kenya, Djibouti och Etiopien – som är i akut behov av mat. Den senaste tidens brist på regn i området har lett till den torraste perioden på många decennier och svältkatastrofen är därmed ett faktum.

2 000 genom dörrknackning

Genom dörrknackningen har gruppen samlat in 2 000 kronor. Pengarna ska skickas till en av Somali Youth League medlemmar – Yusuf Ibrahim. Till vardags läser han på Högskolan i Gävle men han befinner sig nu på sex månader lång praktik i östra Afrika.

Kläder och mat

För pengarna ska han köpa kläder och mat till de som befinner sig på ett flyktingläger i Dadaab, som ligger på gränsen mellan Somalia och Kenya.

– Det känns bra att vi har någon som vi litar på som tar hand om pengarna. Han är på flyktinglägret nu i dag (läs i går) och tittar vad som behövs, säger Halima Ali.

Pengarna kommer fram

Kan de som gett er pengar vara säker på att de kommer fram?

– En del frågar om det och vi har lämnat våra kontaktuppgifter och de kommer att kunna följa processen hela vägen. Vi litar på honom, säger Halima.

Nu planerar ungdomarna att fortsätta knacka dörr och de hoppas att Gävleborna fortsätter att ge pengar.

– Tänk om alla som bor i Gävle kan skänka en krona, det skulle hjälpa mycket, säger Leila Hassan.

Mer läsning

Annons