Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kräver bättre förhållanden för Gävles demenssjuka

/
  • Vill se bättring.  Demensförbundets ordförande Stina-Clara Hjulström kräver bättre nattbemanning på demensboenden. Här tillsammans med Inga-Lill Hansson, Gävle demensförening, Karin Persson, kassör demensföreningen, Maud S. von Schewen, förbundskonsulent och Barbro Berger, styrelseledamot i Gävle demensförening.

Bättre nattbemanning på demensboenden och fler vårdplatser för äldre.

Annons

Det kräver Demensförbundet som i går besökte Gävle.

– Det är helt förkastligt att demenssjuka lämnas ensamma nattetid, säger förbundsordförande Stina-Clara Hjulström.

Den lokala demensföreningen i Gävle är orolig över utvecklingen inom vården av de demenssjuka. De upplever att bristen på personal på äldreboenden gör att dementa inte får komma ut särskilt ofta och det inte finns tid att aktivera dem. På nätterna är det än färre som arbetar och på många ställen lämnas demenssjuka ensamma på låsta avdelningar kortare eller längre stunder.

För att diskutera problemet med Gävle kommun hade man på torsdagen bjudit in Demensförbundets ordförande Stina-Clara Hjulström för ett möte med omvårdnadsförvaltningens chef Annmarie Sandberg och omvårdnadsnämndens ordförande Lena Lundgren (S).

Bemanningen viktig

En av de viktigaste frågorna var just bemanningen.

– Det finns goda exempel i Gävle. På Fleminggatan tar man hand om svårt demenssjuka och har en bra bemanning, men det finns också ställen där man blandar demenssjuka med andra äldre och där bemanningen är mycket lägre, säger Stina-Clara Hjulström.

Demensförbundets krav är att det på varje avdelning med åtta dementa ska finnas minst tre personal som jobbar hela dagen och hela kvällen tills alla har kommit i säng för natten, därefter ska det vara minst en anställd per åtta boende.

Nämndens ordförande Lena Lundgren (S) medger att nattbemanningen på vissa äldreboenden i Gävle är för dålig.

– Vi har tillräckligt med personal på de flesta ställen men där avdelningarna ligger på olika våningsplan behöver vi förstärka. Och det ska åtgärdas, lovar hon.

Mer läsning

Annons