Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”De måste få komma ut mer”

/

Anhöriga till de som bor på Gävles äldreboenden är inte nöjda med hur mycket de gamla får komma ut. På en skala från ett till tio satte de i höstas i snitt betyget sex. Selggrensgården fick medelbetyget fem.

– Det är inget bra betyg, därför jobbar vi mycket med det här nu, säger Liselott Smedlund, verksamhetschef på Selggrensgården.

Annons

Varje höst görs en stor kundenkät där anhöriga och gode män till dem som bor i särskilt boende får markera mellan ett och tio hur nöjda de är med en rad saker.

När det gäller trygghet, omvårdnad, mat och så vidare hamnade snittet i höstas någonstans mellan sju och närmare nio.

Men i fråga om hur mycket den anhörige får möjlighet att komma ut, blir betyget i snitt en sexa, och det finns boenden som fick så låga snittbetyg som fyra och fem. De anhöriga är med andra ord inte särskilt nöjda.

– Politikerna har sett missnöjet när det gäller aktiviteter och utevistelse. De driver det här hårt nu, att skälig levnadsnivå inte bara är omvårdnadsinsatser, och att de äldre ska få styra mer själva, säger Weine Johansson, utredare på omvårdnadsförvaltningen.

Liselott Smedlund på Selgrensgården är inte alls nöjd med snittbetyget fem på en skala mellan ett och tio. Därför har utevistelse och aktiviteter varit en prioriterad fråga under våren. Medarbetarna har uppdaterat kundernas personliga planer och sett till att få med promenader och annat socialt umgänge bättre i den dagliga planeringen.

– Vi hoppas på ett betydligt bättre betyg i nästa enkät, säger hon.

Mer läsning

Annons