Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ordnar dansant manifestation på kvinnodagen i Gävle

/
  • Sara Skoog Waller hoppas på en bred uppslutning på manifestationen på Stortorget.

På kvinnodagen 8 mars ordnar Kvinnojouren Blåklockan och tjejjouren Vulcana en dansant manifestation på Stortorget i Gävle. Tillsammans med bland annat Amnesty och sex av riksdagspartierna ska de dansa till låten "Break the Chain".

Annons

Kvinnojouren Blåklockan och Tjejjouren Vulcana har samlat en bred koalition som ska manifestera mot vad de kallar det strukturella och globala förtrycket av kvinnor och flickor.

LÄS OCKSÅ: Flashmob mot förtryck

Sara Skoog Waller på Kvinnojouren Blåklockan menar att förtrycket handlar om allt från att kvinnor i högst grad riskerar att utsättas för misshandel i hemmet och att myndigheterna har dåliga kunskaper om det utbredda våldet, till att kvinnor har lägre lön.

– Nu tar vi en dag och uppmärksammar det här, men sen jobbar Kvinnojouren Blåklockan på året om, säger hon.

DEBATT: Det är alltid kvinnodag

Med på torget under kvinnodagen är bland andra Amnesty och Gävle FN-förening, och alla riksdagspartier förutom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. SD har inte blivit inbjudna medan KD inte har svarat på inbjudan.

– Det är viktigt för oss att de vi bjuder in delar vår värdegrund, och vi ser tyvärr att SD ligger för långt från värdegrunden. Så det är ett beslut vi har tagit i styrelsen till Kvinnojouren, säger Sara Skoog Waller.

Under manifestationen på Stortorget kommer det liksom i fjol att dansas till låten "Break the Chain". Kvinnojouren uppmanar även människor och föreningar som inte kan delta i Gävle att dansa till låten, och att sprida sitt deltagande med hashtaggen #dansaöverallt2016.

– Det som är särskilt med det här arrangemanget är att alla tillsammans lägger politiska skillnader åt sidan och så står vi upp tillsammans i den här frågan, säger Sara Skoog Waller.

LÄS OCKSÅ: SD:s partiledare Jimmie Åkesson kommer till Gävle på 8 mars

Mer läsning

Annons