Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”De prisdumpar företagshälsan”

Landstingets företagshälsovård anklagas för prisdumpning.

– Det är värsta exemplet jag sett, säger Lars Beckman, regionchef för Svenskt Näringsliv i Gävle, om de anbud som Gävle-Dala företagshälsa lämnade i tävlingen om personalhälsovården i Ockelbo, Bollnäs, Ovanåker och Söderhamn.

Annons

Landstinget vann upphandlingen med anbud som i snitt låg 27 procent lägre än den som kom närmast.

Lars Beckman hävdar att landstinget använder skattepengar för att sälja tjänster till priser som inte på långa vägar täcker kostnaderna.

I fjol gick Gävle-Dala företagshälsa, som sköter landstingens företagshälsovård i Gävleborg och Dalarna, med 3,6 miljoner kronor i underskott. Produktionskostnaden per timme var 991 kronor, enligt landstingets årsredovisning.

I anbuden till de fyra kommunerna begärde landstingets företagshälsa mellan 500 och 600 kronor i timmen.

– Det är ytterst anmärkningsvärt, skriver Lars Beckman i brev till landstingsråden Björn Brink och Ann-Margret Knapp.

Han kräver att avtalet med de berörda kommunerna sägs upp och att ”de förlustbringande leveranserna aldrig påbörjas”.

Några timmar efter att Lars Beckman skickat brevet till landstingsledningen kom svar via ett pressmeddelande på landstingets egen hemsida.

Bo Wallbäcks, förvaltningschef på Gävle-Dala företagshälsa, tillbakavisar anklagelserna.

– Det är en orättvis jämförelse, som att jämföra äpplen och päron, säger han.

I anbudsunderlaget har kommunernas inköpsorganisation, Inköp Gävleborg, begärt pris för en timme företagshälsovård per anställd och år. Därutöver har man också begärt pris för extra timmar.

Skälet till att landstinget blir så mycket billigare än de andra anbudsgivarna är att man inte tar betalt för extratimmarna. De är gratis. För Ockelbos del har man räknat på 200 gratistimmar.

– Vi bedömer att kommunerna inte behöver utnyttja mer än en timme per anställd och år. Jämförelsen haltar om man redan från början säger att kommunerna konsumerar en och en halv timme, säger Bo Wallbäcks.

Han försäkrar att landstinget inte subventionerar företagshälsovården som man säljer till kommunerna.

Övriga anbudsgivare tog betalt för extratimmarna.

– Det har givetvis haft påverkan, säger Mikael Hjelm, handläggare på Inköp Gävleborg, om vad den delen av prissättningen betydde för utgången av upphandlingen.

– Ja, det kan man säga.

För de fyra kommunerna rör det sig om sammanlagt drygt 3 000 extratimmar som alltså landstinget erbjuder gratis men som man, enligt Bo Wallbäcks resonemang, inte kommer att utnyttja.

Mer läsning

Annons